Nejbližší lyžování u Prahy: Vybral jsem TOP sjezdovky blízko Prahy

Ačkoli Praha leží v rovinatém území a nedá se označit za zrovna světovou lyžařskou metropoli, přesto zde milovníci zimních sportů nepřijdou úplně zkrátka. Ne že by se dalo lyžovat zrovna v centru města, ale nedaleké okolí nabízí možností poměrně dost. V našem žebříčku najdete právě tipy na nejlepší lyžování u Prahy. Stačí si vybrat, které místo vás nejvíce zaujme.

Nejlepší ski areály blízko Prahy pro děti i dospělé

Skiareál Chotouň, (cca 35 km z centra Prahy)

Chotouň skiareal
Chotouň skiareal, zdroj: vlekychotoun.cz

Jedním z Praze nejbližších a velmi oblíbených lyžařských areálů je zajisté skiareál Chotouň u obce Jílové. Areál se rozkládá pod kopcem Drnka, který má 436 metrů. Alpské lyžování tedy zrovna nečekejte, ale zdejší louka nabízí pohodlné a příjemné sjezdy vhodné i pro úplné začátečníky. Skvělé místo, kam vyrazit s dětmi na první lyžovačku – ostatně je zde i dětský vlek a areál. Hlavní sjezdovku pak obsluhují dva vleky. Nechybí bistro s občerstvením anebo i škola lyžování a snowboardingu.

Velkou výhodou je poměrně velmi vysoká sněhová spolehlivost. Ta není dána nějakou klimatickou anomálií, ale zkrátka tím, že se plochy sjezdovek velmi pilně uměle zasněžují. Lyžovačku si tak můžete dopřát od prosince do března. Přestože jde o velmi malý, komorní skiareál, který nabízí takřka „rodinnou“ atmosféru, je mezi obyvateli Prahy poměrně známý a oblíbený. Bývá zde tedy poměrně rušno, zejména o víkendech, svátcích apod.

Kromě velmi malé rozlohy je však nevýhodou i jednoduchost sjezdovky. Pro zkušenější lyžaře bude toto středisko bezesporu poněkud nudné, a tak se hodí spíš pro rodinné vyjížďky, nebo pokud si chcete vyloženě jen odpočinout a nemáte chuť nebo čas se příliš vzdalovat od Prahy.


Šibeniční vrch Mnichovice, (cca 30 km z centra Prahy)

Dalším ski areálem velmi blízko Prahy je Šibeniční vrch, který najdete přímo v obci Mnichovice. Vzdušnou čarou je to z centra Prahy cca 25 km na jihovýchod. Cesta autem zabere v průměru 40 minut až hodinu dle provozu. Pro obyvatele jižních okrajů města nebo okolních obcí však bude toto mini středisko mnohem bližší a dostupnější.

Šibeniční vrch má 456 m. n. m. a největší vlek a sjezdovka začínají u jeho vrcholu. Tato sjezdovka nese jméno Bobeš. Hned vedle je menší vlek a sjezdovka Mikeš, která představuje i prostor pro ski školku. Vedle těchto sjezdovek leží ještě funpark Pašík, kde je ještě další poma.

Tento areál opět není nic, co by nadchlo zkušené či náročnější lyžaře a jde spíše o cíl rodinných lyžařských výletů s malými dětmi, které se zimní sporty teprve učí. Areál funguje celoročně jakožto univerzální sportovní středisko s kurty a hřišti na tenis, beach volejbal, squash apod., ale třeba i bazénem. Je zde příjemná restaurace, dětské hřiště, možnost ubytování ve srubových apartmánech či hotelových pokojích. Chloubou tohoto areálu je rozlehlý srub (kde je již zmíněná restaurace i hotel), který je podle majitelů dokonce největším srubem v Evropě.


Ski areál Monínec, (cca 80 km od Prahy)

Do tohoto ski areálu už si budete muset z Prahy popojet kousek dále, ale odměnou vám budou podstatně lepší lyžařské možnosti. Stále nejde o nějaký velehorský areál, ale sjezdovek je zde přece jen více a osloví i mírně pokročilejší lyžaře. Monínec leží mezi městy Sedlčany a Tábor, takže pokud vyrazíte z Prahy za hermelínem a husity, můžete si zde udělat mezizastávku na lyžovačku.

Středisko se táhne pod vrcholem kopce Javorová skála (732 m. n. m.). Hlavní lanovka a trať začíná ve výšce skoro 700 m. n. m. a nabízí pozoruhodnou délku přes 1,2 km a převýšení přes 200 m, což na „ne-horský“ areál není vlastně vůbec špatné. Další tratě obsluhují tři vleky a jsou již kratší. V areálu je však k dispozici taky snowpark, ale třeba i lanový park nebo lukostřelecká střelnice a další zábava nejen zimního charakteru. Je zde i dětský ski park a další vybavení.

Výhodou je i příhodné mikroklima severního svahu, které zajišťuje dostatečně dlouhou sezónu a sněhovou jistotu. Tu samozřejmě podporuje především výkonný, moderní zasněžovací systém. Lyžovat se zde proto dá od prosince někdy až do dubna. Velmi oblíbené je zde večerní lyžování.

Monínec je resort a multifunkční zábavní areál, který nabízí spousty atrakcí a aktivit na léto i na zimu. Zázemí můžete najít ve zdejším tříhvězdičkovém hotelu. Pokud jde o vybavenost a sportovní možnosti, patří Monínec bezesporu mezi TOP resorty v celé ČR.

Kde se ubytovat?

  • Hotel Monínec – 3* hotel s bazénem, wellness, dětským hřištěm a snídaní v ceně pobytu
  • Depandance Nová Javorka – přímý vstup na sjezdovku od ubytování, možnost koupě skipasů v hotelu

Areál Obří sud Javorník u Liberce, (cca 105 km od Prahy)

S areálem Obří sud se opět trochu vzdálíme od Prahy, na druhou stranu se pomalu přibližujeme horám a větším lyžařským areálům. Obří sud je ještě takový mezistupeň, velikostí srovnatelný (či o něco menší) s předchozím areálem Monínec. Nachází se i v podobné výšce, na svahu kopce Javorník (684 m. n. m.) jižně od Liberce.

Dominantou Obřího sudu je… Obří sud. Známá, unikátní restaurace ve tvaru sudu, jejíž tradice sahá až ke konci předminulého století. Tehdy si gigantický sud na vídeňské výstavě vyhlédl jistý liberecký hostinský – za 600 zlatých ho posléze zakoupil a po částech ve vagónech převezl na současné místo. První otevření restaurace se konalo v létě 1899.

Bohužel, současný Obří sud už je pouze moderní napodobeninou, protože ten původní v roce 1974 shořel. Obnovy se dočkal až v roce 2011. Nyní je zde restaurace i hotel Obří Sud Javorník. Rovněž samotné lyžařské centrum okolo bylo otevřeno v témže roce. Jde tedy o velmi moderní, mladé středisko.

Celkově je charakter sjezdovek velmi „vlažný“, vhodný pro začátečníci a zcela nenáročné lyžaře či pro rodiny s dětmi. Jsou zde dva vleky a čtyřsedačková lanovka, ale taky snowpark, skicrossové centrum a další vybavení.


Skiareál Ještěď v Liberci, (cca 110 km od centra Prahy)

Ještědský ski areál už patří mezi poctivá horská česká lyžařská střediska. Obrovskou výhodou je vynikající dostupnost. Dálnice z Prahy vede de facto na úpatí hory přímo k areálu, takže i když je vzdálenost z centra Prahy přes 100 km, můžete zde být velmi rychle – většinou do hodiny a půl. Areál lze proto považovat za pro Pražany v podstatě velmi blízký a přístupný. Ideální pro lyžaře, kteří mají již trochu větší nároky.

Hora Ještěd má 1012 m. n. m. a nejvyšší tratě areálu začínají prakticky kousek pod vrcholem. Celkové převýšení areálu je skoro 500 m, což je velmi pěkné. Sjezdovek je zde dohromady přes 10 km, zasněžuje se přitom víc než 80 % délky. Jsou zde kabinové i sedačkové lanovky a sedm vleků.

Ještěd potěší poměrně rozmanitými sjezdovkami. Většina z nich je značena červeně, ale je zde i trať známá jako Slalomák, která má černé označení. Nejdelší a nejpopulárnější tratí je Nová Skalka, která má červené značení a délku skoro 1,5 km. V areálu nechybí snowpark a další vybavení a možnosti. Rozhodně velmi dobrá volba nejen pro obyvatele Prahy.

Kde se ubytovat?


Skiareál Telnice v Ústeckém kraji, (cca 100 km z Prahy)

Skiareál Telnice
Skiareál Telnice

Pokud se vydáte z Prahy na opačný směr – tedy na západ – můžete za něco málo přes hodinu cesty po D8 dorazit do dalšího ski areálu. Areál Telnice se rozkládá na svazích Rudného vrchu (769 m. n. m.) v Krušných horách kousek od Ústí nad Labem. Dopravní dostupnost je díky blízkosti dálnice opět vynikající a ski areál nabízí i velmi pěkné a poměrně rozmanité možnosti.

Telnice je s cca 7 km sjezdovek o něco menší než výše uvedený Ještěď, ale jsou zde zelené (dětské) modré i červené tratě, a dokonce jedna černá (Slalomák). Sněhová jistota je zde spíše slabší a větší část sjezdovek se uměle zasněžuje. Dopravu zajišťuje šest vleků a lanovka. Nechybí zde snowpark a další možnosti a celkově jde o docela pěkně vybavené krušnohorské středisko.


Skiareál Bouřňák (cca 105 km od Prahy)

Skiareál Bouřňák
Skiareál Bouřňák, zdroj: scbournak.cz

Závěrem ještě zůstaneme v Krušných horách. Jen cca 15 km od výše zmíněné Telnice leží další lyžařský areál, který nese název podle hory, na jejíž svazích se rozkládá. Vrchol Bouřňák má 869 m. n. m. a hlavní tratě začínají přímo zde, celkové převýšení areálu je pak necelých 300 m. Jsou zde zejména modré a červené sjezdovky, ale náročnější lyžaře může zaujmout černě značený slalomový svah. Ten má poměrně značně ostrý sklon a délku cca 800 metrů.

Bouřňák je pěkné středisko, které je z Prahy dobře dostupné, potěší příznivými cenami, pěknými i náročnějšími tratěmi, ale na druhou stranu je zde poněkud nižší sněhová jistota, protože se zasněžuje jen menší část areálu.


Lukáš Pavelka

Vždy jsem rád sdílel své zážitky s rodinou a přáteli a proto jsem se rozhodl vytvořit blog o cestování. Chci sdílet své poznatky a zkušenosti s ostatními a inspirovat je k vlastnímu objevování světa. Na blogu najdete tipy na cestování, recenze na hotely a atrakce, jakož i informace o nejlepších destinacích pro dovolenou. Rád bych vám pomohl objevovat nové místa a užívat si každou cestu.

Přidat zkušenost

15 − 12 =