Kam do Vietnamu k moři? Nejkrásnější letoviska a pláže

Jihovýchodní Asie se zeměmi jako Thajsko, Barma, Kambodža, Malajsie či Vietnam patří v poslední době mezi stále oblíbenější cíle evropských i českých cestovatelů a turistů. Tento region nabízí opravdu úžasnou přírodu i kulturu a stále má dost dobrodružný charakter. Dovolená zde může být nezapomenutelný zážitek. V dnešním článku se zaměříme konkrétně na Vietnam – a na to, kam do Vietnamu k moři, pokud si chcete užít příjemnou přímořskou dovolenou.

Víte že… CK Fischer a EximTours vypravují pohodlné přímé lety (letadly Airbus A350-900) na dovolenou do Vietnamu bez mezipřistání z Prahy? Zobrazte si nabídku zájezdů do Vietnamu kliknutím na tlačítko níže.

TOP letoviska a pláže ve Vietnamu

1. Phu Quoc (nejkrásnější pláž: Long Beach)

Phu Quoc Vietnam
Phu Quoc Vietnam

Phu Quoc je největším ostrovem Vietnamu a zároveň součástí souostroví tvořeného dohromady více než dvaceti ostrovy, většina z nich už je ovšem velmi malých. Ostatně „hlavní“ ostrov má rozlohu 574 km2 z celkových 593 km2 připadajících na celé souostroví.

Na ostrově žije na 200 000 lidí, kteří se tradičně věnují rybolovu a zemědělství, ale v poslední době stále více těží i z rostoucího turistického ruchu, díky kterému obchod bohatne. Vytváří se zde turistická infrastruktura a vyrostlo zde už i mnoho opravdu luxusních, pětihvězdičkových resortů. Rozhodně tedy budete mít kde hlavu složit, ať už si zvolíte soukromí v exkluzivním resortu anebo se ubytujete ve městě či vesnici.

Víte že… Do této destinace si můžete koupit dovolenou od CK Fischer a přímým letem z Prahy. Nabídku zájezdů naleznete zde…

Zejména jihozápadní pobřeží je takřka souvisle osídlené. Naopak severovýchodní část ostrova tvoří téměř neprostupná a nedotčená divočina. Jsou zde nádherné pralesy, hory a mokřiny. Při pobřeží tohoto národního parku je i několik kempů. Skvělé místo pro dobrodružnější povahy. Naopak, chcete-li být spíše v centru dění a máte rádi široké a dlouhé písčité pláže, dobrou volbou může být okolí známé pláže Long Beach, která leží kousek jižně od hlavního města. Spousta hotelů, skvělé turistické zázemí.


2. Hoi An (nejkrásnější pláž: An Bang)

Hoi An Vietnam
Hoi An Vietnam

Hoi An je přímořské, přístavní město ve středním Vietnamu. Jde o velmi oblíbenou turistickou destinaci. Nejenže samotné město má úžasnou atmosféru a může se pochlubit jedinečnou historickou atmosférou, ale i proto, že se kolem něj rozbíhá spousta nádherných pláží s moderními letovisky.

V Hoi An žije asi 120 tisíc obyvatel. Už v 16. století šlo o mimořádně významný asijský přístav. V novověku Evropané město nazývali Faifo. Město je pozoruhodné mísením nejrůznějších architektonických vlivů – evropských i asijských. Díky svému unikátnímu rázu si ostatně vysloužilo pozici na seznamu UNESCO.

Těšit se můžete na kouzelné uličky jako z pohádky, fantastická tržiště a malebná nábřeží. Ubytovat se můžete stylově ve městě, anebo popojet do některého z letovisek a užívat si pohodlí a klid resortů, mezi nimiž nechybí ani takové, které nabídnou opravdu mimořádný luxus. Vynikajících, rozlehlých pláží je na mořském pobřeží mnoho. Mezi nejlepší patří An Bang, Bai Bien, Ha My Bien nebo třeba Vanessa Beach a další.


3. Nha Trang nejkrásnější pláž: Hòn Tre Island)

Nha Trang Vietnam
Nha Trang Vietnam

Dalším pozoruhodným městem a oblíbenou turistickou destinací je Nha Trang. Toto město má skoro 400 000 obyvatel a na první pohled budí dojem moderní metropole, které dominují vysoké mrakodrapy. Město však nabízí i řadu historických památek. Je zde mnoho věží, pagod, kostelů i muzeí. Jde taky o ideální zázemí pro výlety do okolí, za krásami přírody anebo na blízké ostrovy.

Zajímavostí je třeba i přes 3 km dlouhá lanovka Vinpearl táhnoucí se nad mořem. Tou se dostanete na Hòn Tre Island. Zde najdete zábavní park, rozlehlá golfová hřiště, nádherné pláže a skvostné resorty. Ideální místo pro dovolenou.

Město Nha Trang je známé čilým ruchem a nočním životem. Jde jednoznačně o jedno z turisticky nejvýznamnějších míst ve Vietnamu. Ostatně se na pobřeží táhne víc než 7 km dlouhá a velmi široká pláž. Nad ní se jako hradby tyčí hustá zástavba moderních mrakodrapů s luxusními hotely.

Nha Trang a okolí rozhodně slibuje víc než dost zážitků a možností všeho druhu. Město je díky turismu bohaté a panuje zde poměrně vlídné, stálé klima.


4. Mũi Né (pláž Mũi Né Beach)

Mũi Né Vietnam
Mũi Né Vietnam

Mũi Né je přímořské rybářské město na jihu střední části Vietnamu. Žije zde na 25 tisíc obyvatel a toto místo proslulo především neuvěřitelnými plážemi, které patří k nejoblíbenějším a nejvíce ikonickým ve Vietnamu. Ostatně se táhnou v celkové délce kolem 50 kilometrů!

V polovině 90. let se tato oblast začala proměňovat ve velmi živé letovisko. Dnes se mezi Mũi Né a městem Phan Thiết rozkládají nejen pláže, ale taky stovky resortů, barů, restaurací a všeho, po čem mohou návštěvníci zatoužit. Největší sezónu oblast zažívá od prosince do dubna, kdy je zde stálejší a přívětivé počasí.

Náš tip: Kdy jet na dovolenou do Vietnamu + nejlepší počasí

Oblast je známá i písečnými dunami a bažinatými jezery. Jsou zde i historické památky jako věž Cham na Phu Hai. Oblíbenou atrakcí a podívanou je ranní vyplutí „flotily“ rybářských lodí na moře. Díky tomu pak můžete zakoušet kouzlo místní kuchyně založené na čerstvých mořských plodech. Ale pochutnat si můžete i na rozmanitých specialitách z leguána – což je místní oblíbená surovina.


5. Vung Tau (pláž Hồ Tràm Beach)

Vung Tau Vietnam
Vung Tau Vietnam

Dalším městem, které ve Vietnamu rozhodně stojí za návštěvu, je Vung Tau. Vung Tau je přímořská metropole se skoro 400 000 obyvateli, která leží na jihu Vietnamu, asi 50 km od Ho Či Minova města neboli Saigonu.

Vung Tau patří k velmi atraktivním, oblíbeným turistickým lokalitám. Už proto, že zde vládne stabilní, teplé a příjemné klima a sezóna je zde velmi dlouhá. Dalším důvodem je bezesporu množství pěkných pláží. Ty se táhnou v celkové délce přes 20 km. Menší, ale malebná pláž v zátoce Bai Truoc leží nejblíž centra. Poněkud větší klid najdete na pláži Bai Dau, nejdelší pláží je Bai Sau – ta je oblíbená i mezi surfaři.

Krásné pláže a prostředí nabízí i nedaleké letovisko a městečko Hồ Tràm. V celé oblasti na vás čekají desítky či stovky resortů, hotelů a dalších možností ubytování. Rozhodně zde není nouze o bary, restaurace, obchody nebo jiné vyžití.


6. Danang (pláž Mỹ Khê Beach)

Danang Vietnam
Danang Vietnam

Jedním z nejkrásnějších měst Vietnamu bude nepochybně barvami hýřící a dech beroucí přírodou prorostlý Danang. Toto pozoruhodné město vyrůstá mezi horami a pralesy, působí jako moderní metropole definovaná především majestátními lesy mrakodrapů, ale skrývá i spoustu historických památek.

Ikonické jsou útesy a jeskyně Marble mountains či obří kamenné ruce v kopcích Ba Na. Zatímco v kopcích kolem města si můžete vychutnávat krásy nespoutané vietnamské přírody, na pobřeží na vás čekají nablýskané resorty a nekonečné pláže. Mezi nejlepší patří dlouhá písčitá pláž Mỹ Khê slibující úžasné výhledy a krásné moře.

Danang je čtvrté největší město ve Vietnamu a má přes milion obyvatel. Je to moderní metropole, historické město, perla v lůně přírody i obří turistické letovisko, které návštěvníkům nabídne vše, po čem by mohli zatoužit. Jde jistě o jeden z nejlákavějších cílů v celé zemi.


7. Phan Thiết

Phan Thiết Vietnam
Phan Thiết Vietnam

Toto bezmála čtyřsettisícové město patří mezi důležité přímořské metropole Vietnamu. Svou ekonomiku město tradičně vystavělo na pěstování ovoce známého jako pitaya, ale taky na výrobě oblíbené vietnamské rybí omáčky. Z toho vyplývá, že město je i důležitým tradičním rybářským centrem, což snadno poznáte podle mračen rybářských lodí, které se pohupují u pobřeží.

Teprve zhruba v polovině 90. let minulého století sem ve větší míře zavítal i turistický ruch a město se začalo „transformovat“ i v turistickou destinaci. Tento vývoj změnil pobřeží v rozlehlou síť letovisek se stovkami resortů, hotelů a turistických lákadel a atrakcí. Mezi ty pochopitelně patří i skvělé pláže. Rozbíhají se do vzdálenosti mnoha kilometrů na obě strany od samotného města.

Phan Thiết má tedy turistům a cestovatelům co nabídnout a rozhodně patří mezi destinace, o kterých se vyplatí uvažovat, pokud plánujete cestu do Vietnamu.


8. záliv Ha Long

Ha Long Vietnam
Ha Long Vietnam

Zátoka Ha Long na samotném severním kraji Vietnamu patří jednoznačně k vůbec nejznámějším a nejvíce ikonickým místům nejen této země, ale celé jihovýchodní Asie. Ha Long je symbolem a národní pýchou Vietnamu. A důvod? Ten je patrný na první pohled.

Ha Long proslul díky fascinujícím vápencovým útesům, které zde ční z vody a pokrývají rozlehlou oblast zátoky. Útesy mají zelené „čepice“ a křižují mezi nimi desítky a stovky lodí. Je to skutečně úžasný pohled, a pokud plánujete cestu do Vietnamu, toto místo byste jednoznačně měli zařadit na svůj seznam cílů. Ale možná zatoužíte se zde zdržet déle. I to je samozřejmě možné.

U zátoky se rozkládá město Ha Long, které rovněž patří mezi důležité turistické destinace. I právě díky okolní krajině je toto město velmi krásné a určitě se vám zde bude líbit. Přímo v zátoce u útesů moc pláží sice nenajdete (většinou pobřeží lemují široké třídy), ale v blízkém okolí je víc než dost příležitostí ke koupání. Za zmínku stojí třeba krásná ostrovní pláž Bai Tam.


9. Côn Đảo Island

Côn Đảo Island Vietnam
Côn Đảo Island Vietnam

Souostroví Côn Đảo leží jižně od Vietnamské pevniny, cca 200 km od pobřeží. Tvoří ho 16 ostrovů spíše menší rozlohy, až na větší ústřední ostrov. Pro tyto ostrovy je příznačná překrásná hornatá krajina pokrytá neprostupným zeleným hávem pralesů. Jelikož na ostrovech žije jen na 5 tisíc lidí, jde o velmi klidnou lokalitu ideální pro překrásnou romantickou dovolenou. Opravdu si budete připadat jak v ráji.

Samozřejmě jsou zde úžasné pláže. Například Bai tam An Hai, která leží jižně od „hlavního města“. Na severozápadním pobřeží pak najdete pláž Bai bien Dam Trau. I ta patří mezi nejhezčí nejen na ostrově. O nic méně skvostná není ani pláž Bai bien Dong, která leží na protějším – tedy východním – pobřeží.

Na ostrovech není nouze o ubytování. Jsou zde i luxusní letoviska. Můžete se sem tedy vypravit na výlet z pevniny, anebo vyrazit na dovolenou rovnou sem.



Náš tip: Vietnam patří mezi exotické destinace, kam se létá bez mezipřistání přímo z Prahy. Další destinace naleznete v samostatném článku.

Jaké jsou nejkrásnější pláže ve Vietnamu?

  1. Pláž Long Beach na ostrově Phu Quoc
  2. Pláž An Bang v letovisku Hoi An
  3. Pláž Hòn Tre Island v letovisku Nha Trang
  4. Pláž Mũi Né Beach v letovisku Mũi Né
  5. Pláž Hồ Tràm Beach v letovisku Vung Tau
  6. Pláž Mỹ Khê Beach v letovisku Danang
  7. Pláž Bai tam An Hai na Côn Đảo Island

Lukáš Pavelka

Vždy jsem rád sdílel své zážitky s rodinou a přáteli a proto jsem se rozhodl vytvořit blog o cestování. Chci sdílet své poznatky a zkušenosti s ostatními a inspirovat je k vlastnímu objevování světa. Na blogu najdete tipy na cestování, recenze na hotely a atrakce, jakož i informace o nejlepších destinacích pro dovolenou. Rád bych vám pomohl objevovat nové místa a užívat si každou cestu.

Přidat zkušenost

18 − fourteen =