Krampus čerti v Rakousku 2024: Kdy chodí a kam na ně vyrazit

Krampus čerti Rakousko
Krampus čerti Rakousko
Těšíte se i s dětmi na Mikuláše? A k tomu samozřejmě patří i čerti. Rohatí nezbedníci, kteří jsou častou rekvizitou českých pohádek a mnoha dětem způsobují noční můry. Pokud vám české čertovské tradice připadají vůči dětem trochu kruté a zbytečně strašidelné, pak vězte, že to není nic ve srovnání s tím, čím se za dlouhých zimních a předvánočních večerů baví Rakušané.

I ti mají své čerty, ale z těch už si takříkajíc nadělají do kalhot nejen děti, ale i leckteří dospělí, zvláště slabší nátury. Čerti v Rakousku jsou známí pod názvem Krampus. A Krampus, to je dnes už fenomén, který proniká i do naší země. Odkud se vzal? Jak to celé funguje? A kam se do Rakouska na „Krampusáky“ vyrazit podívat? To vše se dnes dozvíte.

Kdy jsou čerti v Rakouku?

Svátek se slaví 5. prosince, nicméně průvody a pochody čertů můžeme vídat po Rakousku již od listopadu až do začátku ledna.

Kam na průvod čertů do Rakouska

1. Průvod čertů v Retzu

📌 Vzdálenost z Prahy: cca 220 km | z Brna: cca 82 km

Retz je malá rakouská víska velmi blízko českých hranic. Přestože působí naprosto nenápadně, koná se zde pravidelně poměrně významný čertovský pochod – Krampuslauf. Začátkem prosince hrůzostrašní alpští démoni vyrazí do ulic a ovládnou tuhle jinak poklidnou obec a rozhodně se zde nudit nebudete.

Průvod v Retzu nebývá největší v Rakousku, ale do karet mu hraje vynikající dostupnost, blízkost k českým hranicím. Obyvatelé Znojma a jižní Moravy vůbec mají vesnici za humny. I pro velkou část ostatních obyvatel ČR je Retz nejbližší čertovskou destinací.

Cestovky sem pořádají pravidelné zájezdy, které často stojí už od cca 400 Kč na osobu. Někdy jsou spojené i s návštěvou Vídně či třeba blízkých vyhlášených termálů v Laa an der Thaya. Samozřejmě můžete kdykoli vyrazit i na vlastní pěst.

Zájezdy: Bude doplněno, jakmile bude k dispozici


2. Mariazell – 23. 11. 2024

📌 Vzdálenost z Prahy: cca 365 km | z Brna: cca 275 km

📅 Kdy: Sobota 23. 11. 2024 od 18:00

A je to tady! Slavný Mariazell. Právě zde se konají možné vůbec nejslavnější a nejvelkolepější čertovské pochody. Kromě toho jsou zde i vyhlášené vánoční trhy a to vše v nádherných kulisách Alp. Městečko je samo o sobě krásné a před Vánoci ožívá neuvěřitelnou atmosférou.

Mariazell leží cca 70 km jihozápadně od Vídně. Ale za tu parádu to rozhodně stojí. Pokud vám nevadí popojet trochu dál a považujete se za nadšence do Krampusů, Mariazell je asi nejlepší volba. Čertů zde bývá hladce přes stovku, takže slušná armáda – navíc vypadají opravdu skvostně a jsou na domácí půdě, v Alpách.

Zájezd: Mariazell a průvod čertů autobusem, nástupní místa po celé ČR | od 849 Kč / osoba


3. Steinbach – 14. 12. 2024

📌 Vzdálenost z Prahy: cca 290 km | z Brna: cca 320 km

📅 Kdy: 14. 12. 2024 od 17:15

Jižně od města Linec se na úpatí Alp nachází město Steinbach, které je dalším dějištěm skvělých krampusáckých pochodů. Míří sem řada zájezdů cestovních kanceláří, které vás většinou v rámci cesty vezmou i do blízkého Steyru, velmi pěkného historického města. Ve Steinbachu chodí s čerty tradičně i čarodějnice, takže se opravdu máte na co těšit.


4. Bad Goisern – 7. 12. 2024

📌 Vzdálenost z Prahy: cca 355 km | z Brna: cca 415 km

📅 Kdy: 7. 12. 2024 od 19:00

Toto městečko již leží v lůně Alp, nad Halštatským jezerem. Koná se tu pravidelně velmi významný pochod čertů a kromě toho jde o překrásné horské sídlo, které na vás dýchne neskutečnou atmosférou.

Odtud je to už jen kousek k věhlasnému městu Hallstatt, podle kterého dostala název celá starověká kultura připisovaná Keltům. Toto město přímo na jezeře patří se svými výhledy a panoramaty mezi nejkrásnější místa v Evropě a možná i na světě.

Zájezd: 1000 čertů v Solné komoře, trhy v Hallstattu a St. Wolfgangu, zájezd autobusem vybaveným WC | od 1449 Kč za osobu


5. Schladming – 23. 11. 2024

📌 Vzdálenost z Prahy: cca 405 km | z Brna: cca 420 km

📅 Kdy: 23. 11. 2024

Schladming je město ležící hluboko ve štýrských Alpách. Obklopují ho až 3tisícové vrcholky velehor. Rovněž sem můžete vyrazit za tříhodinovým krampusáckým průvodem, který bývá opravdu kvalitní. Letos zde bude k vidění až 600 čertů, včetně pekelných vozů. A samozřejmě se můžete zdržet i třeba na lyžovačku či jiné zimní sporty, kterými toto město žije po celou zimní sezónu.

Zájezd: Zájezd do adventního Salzburgu a na největší rakouský průvod čertů v hornickém Schladmingu | od 1499 Kč za osobu + 10 € za vstup na čertí slavnost


6. Baden – 1. 12. 2024

📌 Vzdálenost z Prahy: cca 365 km | z Brna: cca 165 km

📅 Kdy: 1. 12. 2024 od 17:00

Baden bei Wien je město ležící asi 15 km jižně od Vídně, takže výlet sem můžete snadno spojit s návštěvou samotné metropole. Jde o významné lázeňské město, pořádají se zde krásné adventní trhy a můžete se těšit na spoustu památek a malebné ulice i parky. Kromě toho hostí Baden v zimě tradiční pochod čertů a čarodějnic. Badenský „perchtenlauf“ je moc pěkný a rozhodně stojí za úvahu. Očekává se účast až 150 čertů a a percht.


7. Salzburg

📌 Vzdálenost z Prahy: cca 375 km | z Brna: cca 430 km

📅 Kdy: 3. 12. 2024 na ulici Getreidegasse / 5. 12. 2024 hlavní čertovský průvod

A nakonec ještě jeden věhlasný pochod čertů a čarodějnic – tentokrát přímo v srdci samotného skvostného Salzburgu. Toto město na severu Alp patří mezi nejoblíbenější zimní a předvánoční turistické destinace. Vděčí za to překrásným adventním trhům a úchvatné atmosféře, která si v ničem nezadá s tou Vídeňskou. A pak je tu samozřejmě samotný pochod, který je rovněž významným lákadlem a vedle pochodu v Mariazellu patří k nejslavnějším.


8. Vídeň – 1. 12. 2024

📌 Vzdálenost z Prahy: cca 335 km | z Brna: cca 140 km

📅 Kdy: 1. 12. 2024 v zábavním parku Prátr

V jednom z nejoblíbenějších zábavních parků v Rakousku – Prátru můžete navštívit průvod čertů pod názvem Perchtenlauf neboli průvod Percht. Nejde sice o typické čerty, ale o postavy z germánské mytologie, které však působí stejně strašidelně jako čerti.

Průvod si můžete užít v neděli 1. prosince 2024. Velkou výhodou je fakt, že do Vídně je to opravdu kousek a to hlavně pro obyvatele Jihomoravského kraje.

>> Prohlédněte si nabídku ubytování poblíž Prátru zde a rovnou si užijte také krásné adventní trhy a prohlédněte si památky Vídně.


Démon z hlubin velehor

Jako většina různých folklórních potvůrek u nás i jinde v Evropě mají i Krampusové kořeny v předkřesťanské éře. Původně šlo zřejmě o nějakého pohanského alpského démona. V křesťanské době posléze získal jisté „spojení“ s ďáblem a peklem. Když se pak někdy kolem 16. století dal do holportu se svatým Mikulášem, jeho ztotožnění s českým čertem už se nedalo nijak zabránit. Náš čert a rakouský Krampus jsou si skutečně v mnohém podobní.

Oba se objevují v podobném čase, zejména kolem svátku sv. Mikuláše – nicméně Krampusové chodí po Rakousku v podstatě během období od listopadu až do ledna. Obě tyto potvory se taky zaměřují na trestání zlobivých dětí, jejich strkání do pytlů, požírání a podobně.

Tím ale podobnost končí. Zatímco čeští čerti jsou spíše ublekotaní kominíčci, z Krampusáků jde opravdová hrůza. Masky jsou tradičně dotažené k dokonalosti a působí jako výjev z hororu. Když se Krampusáci dají do pochodu, jedno dětské oko nezůstane suché – a nikoli dojetím. Takže, pokud chcete na Krampusáky vyrazit, spoustu kapesníků, odvahy a náhradního spodního prádla s sebou!

Průvod čertů v Rakousku
Průvod čertů v Rakousku

Trnitá cesta děsivé tradice

Nicméně ani Krampusové neměli vždy na růžích ustláno. V novověku je utiskovala církev, pro kterou měli až příliš pohanskou povahu, kterou se – na rozdíl od českých čertů – nedařilo zamaskovat křesťanským make-upem. Po křesťanech se do Krampusů pustili fašisté, kteří je ve 30. letech minulého století úplně zakázali.

A když už se zdálo, že s novým miléniem Krampusové prožijí úplné osvobození a renesanci, vynořily se útlocitné hlasy ze strany odborníků i laické veřejnosti. Prý jsou Krampusové pro dnešní dokonalý svět až příliš děsiví a zbytečně nám připomínají, že život není jen barevná pohádka od Disneyho. A to přece nechceme vědět – a už vůbec ne naše děti.

Pokud však máte jiný názor a pevnější nervy, neváhejte na Krampuse vyrazit. Zatím totiž žádný zákaz nepadl a průvody (neboli Krampuslauf) se stále těší obrovské oblibě, dokonce se tato tradice šíří i do ČR. Využijte toho a vězte, že na tento zážitek jen tak nezapomenete.

Krampusové v ČR

Nechce se vám kvůli Krampusům překračovat hranice ČR? Nemusíte. Krampusové dobývají už i naši zemi a počet pochodů těchto čertích démonů u nás roste.

Pochod Krampusů si mohou užít už i přímo samotní Pražané – koná se v areálu pražského Výstaviště. Na další pochod se mohou těšit obyvatelé Českých Budějovic a na výstavu masek Krampusáků můžete vyrazit do Prachatic. Další průvody se v roce 2024 odehrají v Kbelích či Sokolově nebo Dětenicích, Vrchlabí a na mnoha dalších místech. Stačí si vybrat.

Velký Krampuslauf se bude konat také v Českých Budějovicích 14 prosince 2024. A dorazí čerti i z Rakouska či Německa.

Nutno však říct, že české Krampuslaufy zatím nedosahují velkoleposti a atmosféry těch Rakouských a mohou posloužit spíš jako ochutnávka nebo náhrada pro nepříliš náročné zájemce. Pokud však chcete zažít Krampuslauf „na plné pecky“, opravdu stojí za to vyrazit na některý z rakouských průvodů.

Lukáš Pavelka

Vždy jsem rád sdílel své zážitky s rodinou a přáteli a proto jsem se rozhodl vytvořit blog o cestování. Chci sdílet své poznatky a zkušenosti s ostatními a inspirovat je k vlastnímu objevování světa. Na blogu najdete tipy na cestování, recenze na hotely a atrakce, jakož i informace o nejlepších destinacích pro dovolenou. Rád bych vám pomohl objevovat nové místa a užívat si každou cestu.

Přidat zkušenost

nineteen − 14 =