Kam jet na dovolenou do Tuniska? Nejlepší letoviska

Tunisko je od nás letecky vzdáleno jen několik hodin. Přesto ale nabízí o poznání příjemnější počasí a skvělé podmínky pro koupání v moři po velkou část roku. Pokud přemýšlíte nad cenově dostupnou exotickou dovolenou, je tato země perfektní volbou. A kam do Tuniska se vydat a jaká letoviska se řadí k těm nejoblíbenějším? Právě na to se podrobněji podíváme v tomto článku. Nechte se inspirovat a rezervujte si svou další dovolenou v této krásné zemi plné slunce.

1. Ostrov Djerba

Ostrov Djerba

Ostrov Djerba je vůbec největším ostrovem Tuniska a turistům má rozhodně co nabídnout. Pyšní se průměrně 320 slunečními dny v roce. Těšit se zde můžete na dlouhé pláže s jemným zlatavým pískem a průzračně čisté moře. Hlavním městem ostrova je Houmt Souk, do kterého můžete zavítat například za typickými trhy s jídlem a suvenýry. Popularitě se těší také zdejší výrobny koberců.

Na ostrově najdete velkou spoustu hotelových komplexů v různých cenových kategorií. Populární jsou přitom resorty s nabídkou all inclusive a špičkovou nabídkou služeb, které vám umožní zažít opravdu bezstarostnou dovolenou. Jelikož je Djerbě poměrně levně, jedná se o skvělou variantu pro prožití cenově dostupné exotické dovolené.

Náš tip: Nejlepší hotely na ostrově Djerba

Pokud se chcete vydat za potápěním, lze doporučit zejména skalnatý útes Ras Taguerness s majákem. Na místě si lze také půjčit skútr a podívat se do některé z místních vesniček. Je ale třeba počítat s tím, že jsou poměrně malé a nemají příliš co nabídnout. Pokud si ale například chcete odvézt nějaký hezký suvenýr, jedná se o fajn volbu.

Na severním pobřeží se také nachází několik zavlažovaných golfových hřišť. Jedná se o jednu z nejpopulárnějších voleb, kam na dovolenou do Tuniska.


2. Mahdia

Mahdia

Letovisko Mahdia se proslavilo svým krásným historickým centrem a nejhezčími plážemi v celé zemi. Nachází se na východním pobřeží Tuniska a z letiště se zde dostanete zhruba za hodinu. Ve středověku se jednalo o jedno z nejbohatších měst na pobřeží a některé historické památky zde zůstaly dodnes.

Samotné centrum je ostatně ideální volbou pro romantické procházky při západu slunce, kdy budete moct jednotlivé stavby v klidu obdivovat. Staré centrum města vás přivítá opevněnou bránou Skifa Kahla, o níž se říká, že nejkrásnější v celém Tunisku. Za návštěvu stojí také zdejší Malé muzeum, kde můžete obdivovat nejrůznější archeologické nálezy. U majáku Cape Africa se vám naskytne dechberoucí výhled na moře, nedaleko se nachází také námořní hřbitov.

Náš tip: Nejlepší hotely v Mahdii

V Mahdii rovněž najdete nejkrásnější pláže v celé zemi. Charakteristický je pro ně exotický bílý písek a azurové moře s většinou pozvolným vstupem do vody. Díky tomu se jedná o skvělou volbu i pro rodiny s dětmi a neplavce. Součástí je velká spousta resortů i menších hotelů, ve kterých se můžete ubytovat. Pokud přemýšlíte, kam s dětmi do Tuniska, bude se vám v Mahdii s největší pravděpodobností líbit.


3. Hammamet

Hammamet

Letovisko Hammamet se řadí k těm vůbec nejznámějším v celém Tunisku. Zároveň se jedná o nejnavštěvovanější letovisko v zemi. Hlavní částí Hammametu je medina, od níž se táhnou pláže na východ i na západ. Pláž na východ měří zhruba 10 km a zasahuje až ke starému městu Nabeul. Téměř po celé délce ji lemují krásné palmy a zeleň. Na druhou stranu se pláž táhne asi 5 km až k letovisku Yasmine Hammamet. Obě pláže jsou otočeny směrem na jih a moře je příjemně teplé.

Samotný Hammamet je velmi starým městem. V 15. století zde vznikla medina, která je v současné době velkým lákadlem právě pro turisty, kteří chtějí nakouknout do historie. V nové části Hammametu poté najdete tržiště, spoustu malých obchodů pro nákup suvenýrů, kavárny nebo třeba nejrůznější zábavní podniky.

Vaší pozornosti by v tomto městě neměla uniknout ani dominantní Velká mešita. Díky výhodné lokalitě tohoto letoviska se jedná o ideální volbu pro ubytování v případě, že chcete často vyrážet na výlety do okolí. Pohodlně navštívit hlavní město Tunis nebo třeba posvátné město Kairouan.


4. Skanes

Skanes je jednou z nejproslulejších pláží letoviska Monastir, kterému se budeme podrobněji věnovat níže. Pláž návštěvníky zaujme svým velmi jemným pískem a bohatou nabídkou vodních sportů. Vyzkoušet si zde můžete například windsurfing, paragliding, plachtění nebo vodní lyžování. Populární je zde rovněž thalassoterapie, která spočívá v relaxaci za pomoci mořské vody, řas a bahna. V oblasti Skanes najdete spoustu hotelových komplexů u letoviska Monastir.


5. Zarzis

Zarzis

Zarzis je takovým běžným malým tuniským městem. Turistické komplexy se zpravidla nacházejí severně od Zarzisu a mohou se táhnout do vzdálenosti až 15 km. Z hlediska pláží se můžete těšit na jemný písek a většinou příjemný vstup do vody. Zároveň bývají lemovány palmami a zelení.

Pokud se vydáte do samotného městečka Zarzis, můžete zde narazit na malé trhy napříč nejrůznějšími náměstími. Kromě toho se zde nachází také jeden velký centrální trh. Za zmínku stojí také zdejší přístav, kde můžete pozorovat každodenní ruch. Jinak ale město nemá příliš co nabídnout a lokalita je proto vhodná spíše pro pohodové trávení dovolené na pláži či u bazénu. Co se týče hotelových komplexů, najdete zde takovou střední třídu, za vyloženě luxusními hotely musíte vyrazit jinam.


6. Sousse

Sousse

Přímořské město Sousse je třetím největším městem Tuniska. Najdete v něm staré město s hradbami (medinu), uličky plné prodejců všemožného zboží, ale i moderní ulice. Za zmínku stojí také zdejší opevněný klášter. Jelikož stojí v městské zástavbě, není tolik výrazný. Prohlédnout si můžete také hradby starého města. Uvnitř hradu se nachází muzeum.

V okolí městečka Sousse se nachází velká spousta menších hotelů i velkých hotelových komplexů, ze kterých můžete vybírat. Nejkrásnější lokalitou pro ubytování v této oblasti je zahradní zóna Skanes nacházející se směrem k Monastiru. Sousse je ideální volbou také v případě, že plánujete výlety do okolí. Vyrazit můžete například do Monastiru, Mahdie či k amfiteátru do El Jemu.


7. Monastir

Monastir

Monastir je středně velkým městem, které se nachází na pobřeží centrální části Tuniska. Z hlediska historických památek stojí za zmínku zejména opevněný klášter zhruba z 9. století Ribat. Hned vedle poté najdete Velkou mešitu. Předností je také fakt, že se nedaleko Monastiru nachází mezinárodní letiště.

Z Monastiru se můžete vydat na výlet do Sousse. Obě tato města spojuje příměstský vlak, kterému se zde přezdívá metro. Na předměstí města si poté užijete ten pravý nefalšovaný tuniský život.

Lokalita je pochopitelně bohatá také na širokou nabídku nejrůznějších hotelů, které lemují pobřeží. Řada z nich disponuje svým vlastním úsekem pláže, díky čemuž nabídnou dostatek soukromí. Pláže mají jemný písek a pyšní se příjemným vstupem do moře. Po celé délce je také lemují palmy a další zeleň.


8. Port El Kantaoui

Port El Kantaoui, Tunisko
Port El Kantaoui, Tunisko

Jako Port El Kantaoui se označuje přístavní městečko, které bylo vybudováno na konci 70. let. Nachází se zhruba 7 km severně od městečka Sousse. Většina zdejších hotelů má podobu jednopatrových nebo dvoupatrových domů, takže celek nepůsobí ani přehlceně, ani chátrale. Moderní hotely jsou poté situovány do nových ulic, které se vzájemně protínají malými náměstími s fontánami. Jelikož jsou zdejší hotely spíše luxusnější a dražší, jezdí zde spíše movitější klientela. I ceny v místních restauracích jsou o něco vyšší než v jiných částech Tuniska.

Hotely zpravidla nejsou v těsné blízkosti pláže a je proto třeba počítat s tím, že cestou na pláž pár minut strávíte. Většinou se ale jedná o příjemné zpestření dne, který jinak strávíte ležením u moře. Rovněž se zde nachází populární vodní park Aqua Palace.

Letovisko bylo postaveno výhradně za turistickým účelem. Vzhledem k tomu zde žádné historické památky ani staré stavby nenajdete. Celé místo je však poměrně dobře udržované a čisté, díky čemuž se zde budete cítit dobře.


9. Gammarth

Dalším populárním letoviskem v Tunisku je město Gammarth. Jedná se přitom o označení pro jednu velkou oblast, v níž najdete krásné pláže a spoustu ubytovacích kapacit. Oblast se rozkládá na výběžku u Sidi Bou Said a pokračuje asi 15 kilometrů směrem na severozápad. Zhruba v polovině se nachází 5 km dlouhý lesopark, který oblast rozděluje na dvě části. V severní části najdete hotelové komplexy, jižní část spíše připomíná vilovou čtvrť.

Co se týče pláží, je tato oblast poměrně členitá. V severozápadní části Gammarth, které vévodí hotelové komplexy, najdete širokou písečnou pláž s pozvolným vstupem do moře. Kolem lesoparku se nachází spíše izolované pláže a občas skály a kameny. Na jihovýchodě poté můžete najít pěknou širokou pláž dlouhou zhruba 2 km.


10. Sidi Bou Said

Sidi Bou Said

Městečko Sidi Boud Said je zajímavé tím, že se nachází na skále. Na první pohled zaujme spoustou bílých domků s modrými doplňky, díky čemuž může připomínat oblíbená řecká letoviska. Jelikož je město postaveno poměrně vysoko, můžete si zde užívat spoustu skvělých výhledů do okolí.

Najdete zde úzké romantické uličky, které doslova vybízí k podvečerní procházce. Ve městě roste spousta pomerančovníků, které mu dodávají jedinečný ráz a zpříjemňují posezení v místních kavárnách. Kvetou na jaře a právě v tomto období má toto letovisko to nejkrásnější kouzlo.


Hana Smětáková

Přidat zkušenost

7 − 5 =