Lago di Garda – nejkrásnější a nejlepší místa, města i pláže ke koupání

Itálie není jen Řím a moře. Je to země bohatá na kulturní i přírodní pamětihodnosti a krásy, je rozmanitá a nabízí cestovatelům nejrůznější možnosti. Je to taky země okouzlujících jezer, jejichž krásu objevují už i čeští turisté. Mezi nejznámější bezesporu patří Lago di Garda – gigantické „malé moře“ na předhůří Alp. Mezi slavnými Benátkami a rozmarným Milánem.

Toto jezero je jako jeden celý, úžasný svět koncentrovaný na (relativně) malé ploše. Jsou zde historická města, přístavy, hrady, magická příroda, úžasné pláže, zábavní parky a mnoho dalšího. Kam tedy vyrazit, pokud se rozhodnete tento svět prozkoumat? Jaká jsou nejlepší a nejkrásnější místa na Lago di Garda? To se dnes dozvíte.

TOP nejkrásnější místa a města u Lago di Garda

1. Sirmione

Sirmione, jezero Garda
Sirmione, jezero Garda

Městečko Sirmione patří jednoznačně k nejkrásnějším místům, která můžete v okolí Lago di Garda navštívit. Pokud si plánujete cestovní itinerář, tento cíl určitě nevynechávejte. Sirmione vás okouzlí. Pozoruhodné je už svou polohou. Historické jádro města se totiž nachází na velmi úzkém poloostrovním výběžku. Tento výběžek je po velkou část délky (cca 3 km) široký sotva 100 metrů. Přesto se sem vešlo nádherné město plné úzkých historických uliček – a dokonce i hrad!

Castello Scaligero – středověká hradní pevnost – leží v srdci města a nepochybně představuje jeho dominantu. Zajímavý je i tím, že de facto vystupuje z moře, takže ho obklopuje přirozený vodní příkop. Na konci (mysu) výběžku najdete několik pěkných pláží a taky velmi známé antické zříceniny majestátní římské vily, která však působí spíše jako ruiny pevnosti. Sirmione si vás získá atmosférou, polohou i krásnou architekturou a autentickým koloritem. Můžete se zde koupat, kochat se jezerem, užívat si ruch starého města i obcházet památky či muzea. Zkrátka vše, co si lze přát.


2. Malcesine

Malcesine, jezero Garda
Malcesine, jezero Garda

Dalším nádherným historickým městem, které byste neměli na cestách kolem Lago di Garda minout, je Malcesine. Leží na východním pobřeží severní, úzké části jezera. Šířka jezera zde činí „jen“ cca 2 km. Město vás ihned zaujme svou polohou na úpatí strmého a dlouhého hřebene hor, které městu „kryjí záda“. Kolem Malcesine je i poměrně vysoká koncentrace turistických stezek a z vrcholů nad městem si můžete užít překrásné výhledy na město i jezero a hory v dáli.

Samotné město má nádhernou atmosféru. Budete toužit prozkoumat všechny úžasně malebné, romantické a starobylé uličky a zákoutí. A že jich je! Přestože jde o celkem malé město s méně než 4 tisíci obyvateli. A těšit se můžete i na historické monumenty. Tím největším je zřejmě opět hrad. A shodou okolností se i tomuto říká Castello Scaligero – jde totiž o jméno rodu, který vládl celé oblasti. Ve městě je i řada krásných kostelů a dalších budov a celkově jde o nádherný zážitek, který se vám jistě vryje do paměti.


3. Riva del Garda

Riva del Garda
Riva del Garda

Riva del Garda je nejsevernější město na jezeře Garda. Opět vás nadchne a uhrane už jen panoramatem stíněným mocnými, skalnatými horskými štíty. Ostatně město je obklopeno až 2tisícovými vrcholy. Fascinující podívaná a pocit majestátnosti zaručen. Riva není až tak malé město. Má na 16 tisíc obyvatel, a pokud byste ho chtěli opravdu důkladně prozkoumat, času byste již potřebovali víc. Pokud tolik času nemáte a spokojíte se s kratší návštěvou, vydejte se na nábřeží k hradu a muzeu Alto Garda. Hrad sám je pěkný, ale výhledy z pobřeží jsou božské.

Prozkoumat byste měli i historické centrum, které se za hradem rozkládá. Nebudete zklamáni. Pokud vás ale více láká koupání, vydejte se od hradu po pobřeží na východ. Najdete zde krásné promenády, výhledy i množství pláží. Může to být překrásná procházka spojená s koupáním. Odváží a zdatní turisté mohou vyrazit po některé ze stezek vinoucích se do hor nad městem.


4. Limone sul Garda

Limone sul Garda
Limone sul Garda

Město Limone sul Garda leží (téměř) naproti Malcesine – tedy na západním pobřeží. Mezi těmito dvěma městy funguje pravidelná lodní doprava, takže si můžete udělat příjemnou projížďku a prohlédnout si obě města. Svou polohou zády k horám jsou podobné (ostatně jako spousta dalších měst na jezeře), ale charakterem se značně liší. Limone sul Garda je totiž především otevřeným, moderním letoviskem.

Najdete zde bezpočet hotelů, resortů, vil a apartmánů utopených v koberci zeleně a krytých vysokými útesy. Město má i historické jádro, to je sice poměrně malé, ale rozhodně velmi krásné. Leží přímo pod skalisky, které na vás až zlověstně a tísnivě shlížejí. Pobřeží je lemované promenádami a spoustou spíše menších, kamínkových plážiček a pláží. Je zde i větší a známější pláž Spiaggia Tifu, ale o té ještě později. Město a letovisko mohou být taky dobrými výchozími či cílovými stanovišti pro horské túry po okolí. Za městem se táhne hřeben s vrcholy až 1400 metrů vysokými.


5. Torbole

Tobole, jezero Garda
Tobole, jezero Garda

Torbole je malá obec a poměrně velké letovisko, které z východu přiléhá k městu Riva. Pokud se chcete ubytovat na místě s překrásnými výhledy na jezero a hory a s velkými plážemi, Torbole může být ideální volbou. Najdete zde možnost ubytování v komfortních hotelích, ale i v kempech, penzionech – zkrátka dle přání a možností.

Pokud se ubytujete u pobřeží, stojí za to udělat si procházku do výše položeného horského města Nago-Torbole. Cesta vede skalnatými průsmyky, lemují ji zříceniny jako Castel Penede a překrásné výhledy. Odtud můžete pokračovat třeba k bývalému jezeru Loppio, kde se dnes nachází archeologické naleziště.

Torbole je tedy vynikající destinací, ať už vás láká klidná dovolená nebo chcete zkoumat zajímavé okolí. Bezprostřední blízkost města Riva či zmíněného Nago a spousty horských cest a krásných míst otevírá mnohé možnosti.


6. Desenzano del Garda

Desenzano del Garda
Desenzano del Garda

Na zcela opačné – jižní – straně jezera Garda se vedle již zmíněného města Sirmione nachází město Desenzano del Garda. Těžko toto město představit jedním slovem, protože nabízí mnohé. Jde o poměrně velké město s 26 tisíci obyvateli. Mnohými je považováno za největší centrum nočního ruchu a zábavy na celém jezeře nebo minimálně v jižní oblasti. Pokud vyrážíte s přáteli a chcete si užívat noční život – Desenzano plné hospod a klubů může být ideální volbou.

Stejně tak může město nadchnout milovníky pláží. Zdejší příměstské pláže jsou velmi pěkné a oblíbené, přestože nijak extra velké. Desenzano má i historické jádro a opět se dočkáte i parádního hradu či nádhernými budovami lemovaných spletitých uliček, které na starobylých italských (a středomořských obecně) městech všichni tolik milujeme. Zklamáni budou snad jen milovníci hor a turistiky. Desenzano leží takřka na naprosté rovině.


7. Lazise

Lazise, jezero Garda
Lazise, jezero Garda

Lazise je další z překrásných měst na pobřeží jezera Garda. Leží v jihovýchodní, tedy opět rovinaté části (jako Desenzano). Milovníci horské turistiky zde tudíž moc vyžití nenajdou, ale ostatní návštěvníci budou jistě nadšeni. Lazise je krásné, romantické a historické přístavní městečko. Promenády na nábřeží jsou jako stvořené pro nádherné, klidné okamžiky a slibují úchvatné výhledy na jezero, které je odtud svou rozlehlostí snadno srovnatelné s mořem.

Lazise je velmi příjemné místo a ideální dobou pro návštěvu je první říjnový víkend, kdy se v blízké vile La Pergolana konají oblíbené medové slavnosti. Na jih od centra je i velmi pěkná pláž. Ve městě i jeho blízkosti je bezpočet možností ubytování. V okolí Lazise je i několik kempů a taky pozoruhodná koncentrace zábavních parků…


8. Gardaland a zábavní parky v okolí jezera

Gardaland zabavní park
Gardaland zabavní park

A teď ze soudku čiré a nekonečné zábavy. Gardaland Park leží asi 5 km jižně od Lazise a jde o gigantický zábavní park, který patří k největším i nejnavštěvovanějším v celé Evropě. Je zde několik horských drah, pirátský vodní svět, džungle a spousta dalších úžasných míst a atrakcí. Nadšené budou děti i rodiče.

Mezi Gardalandem a Lazise je ještě další zábavní park – Canevaworld Movieland. Jak název naznačuje, zaměřuje se na fanoušky filmů a seriálů – a je opravdu fantastický. Kolem Lago di Garda je i množství aquaparků. Asi největším je Canevaworld Aquapark, který leží hned vedle Movielandu. Navštívit můžete taky zoo a safari Parco Natura Viva (asi 6 km východně od Lazise). Pokud máte radši akčnější a na pohyb a sport zaměřené parky, určitě navštivte některý z mnoha lanových parků. Mezi nejzajímavější patří Rimbalzello Adventure Park na západním břehu u Saló.


TOP pláže u Lago di Garda

1. Spiaggia Tifu, Limone sul Garda

Tato pláž, která se rozkládá v jižní části letoviska Limone sul Garda, patří mezi nejkrásnější a nejoblíbenější na celém jezeře Garda. Nabízí nádherné výhledy na masivní, skalnaté horské štíty, které se rozkládají doslova všude okolo. Pláž je kamínková, ale prostorná, s úžasně čistou a příjemnou vodou. Nebývá přitom překvapivě nijak zvlášť přecpaná. Mimo největší sezónu působí přímo komorně.

2. The Bay of the Sirens

Krásná zátoka s převážně travnatou pláží rozkládající se na terasách a skrytou ve stínech cypřišů, borovic a olivovníků. Pláž leží u Punta San Vigilio na východním pobřeží.

3. Sabbioni Beach

Pláž Sabbioni (Spiaggia Sabbioni) je příměstskou pláží u Riva del Garda. Jde o opravdu překrásné místo ležící u parku a promenády. Nabízí neuvěřitelné výhledy na jezero s horami v povzdáli. A na východě (mnohem blíže) se tyčí majestátní skály. Jedním slovem fascinující.

4. Jamaica Beach

Pláž Jamaica leží na nejzazší výspě mysu Simione. Přehlédnete odtud celé rozlehlé jezero. Pláž je ukrytá vesměs ve stínech stromů – přístup do vody je místy možný jen po obrovských plochých balvanech. Velmi zajímavé místo.

5. Malcesine

Na pobřeží města Malcesine najdete hned několik velmi pěkných pláží s krásným výhledy a čistou vodou. Pláže jako Al Corno, Lungolago, Paina či Bau Beach patří mezi klenoty jezera.


Lukáš Pavelka

Vždy jsem rád sdílel své zážitky s rodinou a přáteli a proto jsem se rozhodl vytvořit blog o cestování. Chci sdílet své poznatky a zkušenosti s ostatními a inspirovat je k vlastnímu objevování světa. Na blogu najdete tipy na cestování, recenze na hotely a atrakce, jakož i informace o nejlepších destinacích pro dovolenou. Rád bych vám pomohl objevovat nové místa a užívat si každou cestu.

Přidat zkušenost

4 − 3 =