19 tipů na to, co navštívit v Miláně, jaké vidět památky a kam zajít za nákupy

Město módy, sportu, obchodu a kultury. I tímto je známé italské Miláno, které se řadí k nejvyspělejším městům tohoto temperamentního státu. Najdete jej ve vnitrozemí a i přesto, že nenabízí žádné pláže a přístup k moři, vás uchvátí množstvím aktivit, které zde můžete zažít. Pokud hledáte, co navštívit v Miláně, nechte se inspirovat naším seznamem praktických tipů.

Do Milána se jednoduše dopravíte letecky. Samotný let trvá přibližně 1,5 hodiny, a proto se jedná o populární volbu třeba pro prodloužený víkend. Užijte si procházky po památkách, okouzlující výhledy, perfektní gastronomii i množství příležitostí pro nakupování. Milán toho nabízí více než dost.

KDE SE UBYTOVAT V MILÁNĚ?
Nevíte, kde se ubytovat v Miláně? Prošli jsme nabídky butikových hotelů a vybrali ty nejlepší v poměru cena / výkon. Tady je náš výběr:

  1. B&B Hotel Milano Sant’Ambrogio – designově krásný hotel patří k tomu levnějšímu v Miláně. Je 450 metrů od zastávky metra Sant’ambrogio a zastávku od vlakové stanice Cadorna. Takže ideální místo k poznávání města.
  2. Glam Milano – luxusnější 4* hotel se nachází u hlavního vlakového nádraží a stanice metra Milano Centrale.
  3. B&B Hotel Milano City Center Duomo – skvěle hodnocený hotel přímo v centru Milána.
  4. Hotel Ibis Milano Ca’ Granda – levné ubytování hotelového řetězce Ibis. 5 minut chůze od stanice metra Ca ‘Granda.
  5. Château Monfort – Relais & Châteaux – pokud dáváte přednost luxusnímu a okázalému ubytování, zkuste tento hotel v historickém centru Milána, 8 minut chůze od náměstí Piazza San Babila a módní nákupní ulice Via Montenapoleone.
  6. Hotel Da Vinci – jeden z nejoblíbenějších hotelů v Miláně za dobrou cenu. Obklopený parkem o rozloze 8 000 m², má soukromé parkoviště, leží 150 metrů od nádraží Milano Nord Bruzzano. Nachází se však v širším centru města.
  7. J24 Hotel Milano – pouhých 350 metrů od stanice metra Maciachini

1. Duomo

Co navštívit v Miláně

Když se řekne Milán, spousta lidí si jako první vybaví typické Duomo. Jedná se o pátou největší katedrálu na celém světě a její návštěvu byste si proto rozhodně neměli nechat ujít. Kromě toho se jedná také o nejvýznamnější gotickou památku v celé Itálii.

Obdivovat tuto katedrálu můžete nejen zvenčí. Pokud už zde budete, navštivte také její střechu, která vám nabídne okouzlující výhled na celé město a přilehlé okolí. Za dobré viditelnosti lze ze střechy dokonce spatřit i Alpy. Náměstí před touto katedrálou je navíc považováno za střed Milána.

Od 422 Kč si navíc můžete zakoupit vstupenku se kterou budete mít přístup do všech částí Duomo – na terasy, do musea, samotné katedrály, archeologické části a dalších míst.

Koupit vstupenku do katedrály online

2. Čtvrť Navigli

Kolem vodních kanálů Naviglio Grande a Naviglio Pavese se rozprostírá milánská čtvrť, která nese označení Navigli. Tato část města stojí za návštěvu zejména po setmění, kdy získává svou nezaměnitelnou atmosféru. Kolem kanálů se totiž nachází spousta barů a restaurací, které lákají na chutné občerstvení a posezení s romantickým výhledem.

Tato oblast spíše než luxusně působí bohémsky a má svou vlastní uvolněnou atmosféru. A pokud budete mít chuť, můžete se svézt na lodičce po jednom z kanálů. Po setmění se rovněž rozsvítí efektní osvětlení kolem kanálu, díky kterému lokalita získává své nezaměnitelné kouzlo. Pokud tedy přemýšlíte, co dělat v Miláně k večeru, Navigli je tou pravou volbou.


3. Malba Poslední večeře od Leonarda da Vinciho

Ať už patříte mezi milovníky umění, nebo ne, tento obraz je vám patrně velmi dobře známý. Nástěnnou malbu Poslední večeře od Leonarda da Vinciho si můžete prohlédnout v kostele Santa Maria delle Grazie, který vás na první pohled upoutá svou výraznou červenou fasádou. Do žebříčku toho, co vidět v Miláně, tato malba rozhodně patří.

Z bezpečnostních důvodů je třeba si návštěvu předem zarezervovat na předem určenou hodinu. Pokud si rezervaci dostatečně dopředu nevytvoříte, pravděpodobně malbu jen tak nespatříte.

Koupit prohlídku online

4. Operní dům Teatro La Scala

Za kulturou můžete vyrazit také do operního domu Teatro La Scala, které se řadí k těm nejvěhlasnějším na celém světě. Navíc zde máte šanci narazit na vystoupení opravdu známých zpěváků. Kromě samotné opery se přitom můžete pokochat také oslnivým interiérem domu, kterému vládne zdobení v podobě zlata a rubínu. Zážitek z návštěvy opery vám umocní i perfektní akustika.


5. Galleria Vittorio Emanuelle II.

Další tip pravděpodobně potěší především milovníky nakupování, ale i skvostné architektury. Nákupní pasáž Galleria Vittorio Emanuelle II. je symbolem milánského luxusu a svým návštěvníkům má rozhodně co nabídnout. Pasáž je kryta úchvatnou skleněnou střechou a její půdorys má tvar latinského kříže.

V pasáži najdete obchody nejluxusnějších světových značek, nechybí však ani restaurace a kavárny. Pokud máte rádi ruch velkoměsta, zajděte si na espresso do zdejší kavárny, a poté sledujte okolní dění.


6. Castello Sforzesco

K neodmyslitelným symbolům Milána se právem řadí hrad Castello Sforzesco. Hrad patří k těm největším a údajně i nejkrásnějším v celé Itálii. Na první pohled si vaši pozornost získá díky použitým červeným cihlám.

Uvnitř se v současné době nachází hned několik muzeí, které můžete navštívit (například Museo Pietà Rondanini, Pinacoteca nebo Museo d’arte antica). K hradu se nejlépe dostanete po ulici Via Dante směrem od centra. Cestou si můžete užít pohled na věž Filarete, před kterou stojí jezdecká socha Garibaldiho. Vstup na nádvoří je zdarma, platí se pouze za vstup do muzeí.


7. Parco Sempione

Pokud si zrovna budete chtít od památek nebo nakupování trochu odpočinout, můžete zavítat do největšího městského parku v Miláně –⁠ Parco Sempione. Park tvoří spousta stezek, laviček a jezírek. Narazit zde můžete také na menší občerstvovací stánky i klasické restaurace a kavárny.

Park Sempione je opravdu hodně rozlehlý, rozkládá se totiž na ploše více než 38 hektarů. Travnaté plochy jsou volně přístupné a v případě příznivého počasí se jedná o vyhledávanou variantu pro pořádání pikniků. Přibližně uprostřed parku se nachází muzeum designu a moderního umění Triennale di Milano. Ve východní části parku na vás poté čeká akvárium, ve kterém si můžete prohlédnout nejrůznější cizokrajné ryby.


8. Corso Como

Další nákupní příležitosti na vás čekají na populární nákupní třídě Corso Como. Najdete zde nákupní centrum 10 Corso Como, kde můžete nakoupit jak luxusní kousky, tak i modely z loňských kolekcí za zlomek ceny. Corso Como je rovněž centrem nočního života v Miláně. Vybrat si proto můžete z desítek různých restaurací a barů.


9. Colonne di San Lorenzo

V Miláně můžete narazit také na pozůstatky antického světa. Stačí se vydat k pomátce, která nese označení Colonne di San Lorenzo. Pravděpodobně přitom představovala součást pohanského chrámu či lázní. Obdivovat zde můžete 16 korintských sloupů a antickou bránu s mramorovými dekoracemi. Tato památka se v Miláně nachází přibližně v polovině mezi Dómem a již zmíněnou čtvrtí Nivigli.


10. Bosco Verticale

Pokud se chcete pokochat jedinečnou architekturou, vydejte se k Bosco Verticale. Jedná se o obytnou dvojici budov, jejichž celou fasádu pokrývá přes 900 speciálně upravených stromů. Zajímavostí je u těchto budov fakt, že jsou energeticky prakticky plně soběstačné. Používají solární panely a odpadní voda je v tomto případě využívána k zavlažování jednotlivých stromů.


11. Brera

Miláno je obecně považováno za velmi moderní a vyspělé město. I z toho důvodu zde ve velké míře nenarazíte na typické malé italské uličky s předokenními žaluziemi a roztomilými kavárnami. Výjimku však tvoří malá čtvrť Brera, která doslova vybízí k bezcílným toulkám a obdivování italské architektury.

Auta do této čtvrti nezajíždějí, a proto si vychutnáte klid, který jen občas naruší zvuk přijíždějícího skútru či vespy. Navštívit můžete některý z malých obchodů, vychutnat si cappuccino na předzahrádce nebo se třeba zatoulat do některé z místních zmrzlináren.


12. Palazzo Reale

Královský palác se řadí k ústředním milánským památkám. V minulosti se přitom jednalo o hlavní sídlo mnoha milánských vlád. Palazzo Reale najdete přímo na Piazza del Duomo. V současné době zde můžete navštívit nejrůznější kulturní akce, čas od času se zde také pořádají zajímavé výstavy.


13. Piazza Gae Aulenti

Pokud budete chtít navštívit nejmodernější část Milána, vydejte se do Piazza Gae Aulenti. Sídlí zde totiž pobočky mnoha firem, které jsou známé po celém světě. Obdivovat zde můžete impozantní mrakodrapy, které se tyčí do neuvěřitelné výšky, obchodní centra a budovy spadající do novodobé architektury. Dominantou tohoto náměstí je nejvyšší mrakodrap v Miláně, Torre UniCredit.


14. Corso Buenos Aires

Kam vyrazit v Miláně za nákupy? Třeba na ulici Corso Buenos Aires. Narazíte zde jak na obchody luxusnějších značek, tak i cenově dostupnější outlety, díky čemuž si na své přijde prakticky každý. Jedná se tak o příjemnou změnu v porovnání se samotným centrem Milána, které nemá nouzi o opravdu prémiové butiky. Ulice je poměrně dlouhá a pokud si tedy chcete vychutnat dlouhé nakupování, můžete si na něj vyhradit klidně celý den.


15. Cimitero Monumentale

I když by vás pravděpodobně na dovolené nenapadlo vyrazit zrovna na hřbitov, tento má něco do sebe. Spíše než náhrobky si zde totiž můžete prohlédnout spoustu obelisků, italských soch i pozůstatků řeckých chrámů. Na Cimitero Monumentale je pohřbeno hned několik významných italských herců, architektů, sportovců a dalších.

Za zmínku stojí třeba hrobka ve tvaru pyramidy postavená pro rodinu Bruni nebo bílá sochařská věž, která má představovat život a smrt Krista.


16. Stadion San Siro

Fotbaloví fanoušci se mohou vydat na milánský fotbalový stadion San Siro. Jedná se o jeden z největších stadionů v Evropě a je domovem týmů AC Milan i Inter Milan. Stadion si lze prohlédnout během prohlídek s audio průvodcem, nezapomenutelným zážitkem však bude jistě i účast na některém ze zápasů.

Objevit krásy stadionu můžete samozřejmě i zevnitř. Vstupenku pořídíte od cca 768 Kč za osobu a budete mít možnost projít stadionem milánských celků AC a Inter Milán.

Koupit vstupenku na stadion online

17. Civica Galleria d’Arte Moderna

Pokud se budete chtít pokochat zajímavým italským uměním, doporučujeme navštívit galerii Civica Galleria d’Arte Moderna, která patří mezi skvostné památky v Miláně. Kromě samotné galerie přitom můžete zavítat i do krásné zahrady v anglickém stylu, která je součástí areálu. V galerii si poté budete moct prohldénout díla Renoira, Picassa, Matisse, Rouaulta, Modiglianiho, Dufyho a Vuillarda. Důraz se zde pochopitelně klade zejména na italské umění.


18. Zahrady Guastalla

Za přírodou a odpočinkem můžete zavítat nejen do některého z milánských parků. Za pozornost rozhodně stojí Zahrady Guastalla, které jsou jedny z nejstarších zahrad v celém Miláně. Jejich založení se totiž datuje až do 16. století. Najdete je v docházkové vzdálenosti od milánské univerzity a výhodou je, že jsou volně přístupné. Není tedy třeba platit žádné vstupné a v zahradách si můžete odpočinout, občerstvit se a pokračovat v objevování Milána.


19. Arco della Pace

Ve spoustě evropských měst najdete typické vítězné oblouky. Milán přitom není výjimkou a jeden takový si zde proto rovněž můžete prohlédnout. Jeho označení zní Arco della Pace a nachází se na místě starověké brány Porta Sempione. Pro lepší orientaci na místě dodáme, že oblouk stojí na severní straně zmíněného parku Sempione.

Oblouk má typické znaky neoklasicistní architektury a na první pohled vás zaujme svou 25metrovou výškou. Pokud byste se chtěli vydat nahoru na oblouk jako v Paříži, pravděpodobně budete zklamáni. V tomto případě se zde totiž žádné vyhlídky nedočkáte. To ale nic nemění na tom, že je oblouk impozantní a stojí za vidění.


Hana Smětáková

Přidat zkušenost

2 + 7 =