All inclusive dovolená: kam vyrazit za tou nejlepší či nejlevnější?

Kde zažit tu nejlepší all inclusive dovolenou? A jak se liší all inclusive programy v některých nejpopulárnějších destinacích? Pojďme se na to podívat.

Turecko – dost možná nejlepší all inclusive dovolená

Turecko se v posledních letech stává naprostým hitem, pokud jde o all inclusive dovolené. Není divu, tato země nabízí destinace s fantastickými letovisky naplněnými skvělými až luxusními resorty. Často jde o velmi rozlehlé rekreační areály s výbavou srovnatelnou se samostatným malým městem. V resortech jsou restaurace, bary, obchůdky, wellness centrum, herny, hřiště, bazény nebo i aquaparky, animační programy pro děti, diskotéky a večerní show a leccos dalšího. Samozřejmě se to týká zejména „lepších“ resortů. Je zde i spousta cenově dostupnějších, ale méně komplexně vybavených hotelů.

Antalya, Turecko
Antalya, Turecko

Velmi obvyklé jsou v těchto resortech právě all inclusive programy. U dostupnějších zájezdů jde především o klasickou formu all inclusive, kdy jsou v ceně tři hlavní jídla plus nějaké občerstvení během dne. Jídla jsou podávána v určité časy a na stanovených místech, některá jídla mohou mít formu bufetu. Zároveň je po celý den (ale v určitém časovém rozmezí, např. od 10 hodin do půlnoci) k dispozici omezenější sortiment místních nealko i alkoholických nápojů.

Zejména v luxusnějších resortech se můžete velmi často setkat i s ultra all inclusive programem. Ten zahrnuje navíc třeba i jídla „a la carte“ – tedy ze stálého lístku v luxusních restauracích resortu a komplexnější sortiment nápojů, včetně značkových a drahých lahví apod.

Náš tip: TOP 10: Nejlepší hotely v Turecku s all inclusive podle hodnocení tisíců lidí

Pokud jde o konkrétní destinace, nejvíce kvalitních resortů s all inclusive programy najdete v oblasti turecké riviéry kolem měst Antalya a Alanya nebo Side. Oblíbené jsou i lokality kolem měst Marmaris či Bodrum na jihozápadě u Egejského moře. Turecko obecně nabízí u dovolených vynikající poměr ceny a „výkonu“.

Typická jídla turecké kuchyně

V rámci all inclusive pobytů v Turecku určitě nevynechejte ochutnávku místních specialit: zkuste určitě pravý turecký kebab (existuje jich zde hned několik variant), hummus, baklu (plněné vinné listy), Lahmacun (placka pokrytá mletým masem), börek (plátky listového těsta se špnátek či sýrem), vynikající jsou jogurtové dipy, pide (turecká verze pizzy). Jako sladkou tečku nesmíte opomenout baklavu a turecký med. Vyhlášená je i nefiltrovaná turecká káva a turecké černé čaje.


Egypt – stálice na poli all inclusive dovolených

Egypt patří již mezi stálice a je jednou z nejoblíbenějších destinací českých turistů, pokud jde o typické all inclusive dovolené v resortu. Letoviska tvořená těmito resorty se nacházejí především při pobřeží Rudého moře. Jde o destinace jako Hurghada, Marsa Alam či Sharm El Sheikh na Sinaji. V posledních letech čeští turisté taky stále více objevují kouzlo severoegyptské destinace Marsa Matrouh na pobřeží Středozemního moře.

Hurghada, Egypt
Hurghada, Egypt

Egyptské resorty jsou často velmi stylové či luxusní, obrovské a nabízejí komplexní zázemí s obchody, restauracemi, bazény i dalšími službami a vybavením. Dovolená v Egyptě může nadchnout i náročnější milovníky luxusního turismu. A skvělá je taky pro fanoušky potápění či šnorchlování.

Náš tip: TOP 10+: Nejlepší hotely v Egyptě podle hodnocení tisíců lidí

A jak zde vypadají all inclusive programy? Výborně. Egypt je opravdu skvělou volbou, pokud chcete all inclusive dovolenou na špičkové úrovni. Koncept bývá podobný jako v tureckých resortech, dominuje tedy klasická nebo i ultra forma all inclusive programu, kdy máte k dispozici neomezené množství a velký výběr jídla na snídani, oběd, večeři plus dvě svačiny. Ve formě ultra můžete jíst i neomezeně po celý den anebo si dopřát i jídla ze stálého menu v různých restauracích. K tomu samozřejmě patří i velký výběr alko i nealko nápojů.

Typická jídla egyptské kuchyně

Egyptská kuchyně je bohatá na tradiční chutě a pokrmy a proto, pokud budete mít možnost v rámci all inclusive ochutnat typická jídla, vyzkoušejte: koshari (směs rýže, těstovin, čočky a cizrny), koftu (mleté maso na grilu), pita chléb, ani zde nebude chybět kebab (v Egyptě pod názvem Shawarma), Tameya (což je egyptská verze falafelu), Fatta (Rýže, opečený chléb a velké množství ostrokyselé řídké omáčky).


Řecko – all inclusive po “evropsku”

Když se řekne dovolená v Řecku, většina lidí si představí hlavně destinace na ostrovech jako Rhodos, Kós, Mykonos, Zakynthos, Korfu, Kréta a dalších. Pevninské Řecko leží trochu ve stínu, ačkoli jsou zde turisticky osvědčené destinace například na Olympské riviéře, v Attice u Athén, na Chalkidiki či v okouzlujícím městě Parga.

A jak zde vypadají hotely, resorty a all inclusive programy? Rovnou je třeba říct, že Řecko ani jeho ostrovy nenabízejí v průměru tak vysokou úroveň resortů jako třeba Turecko nebo Egypt.

Vek Nikolaos, Recko
Vek Nikolaos, Recko

I v Řecku si můžete užít dovolenou v resortu s vyvalováním u bazénu či bazénového baru nebo na lehátcích na soukromé pláži. Resorty a hotely jsou zde ale spíše menší a méně perfektně vybavené. Samozřejmě se najdou i luxusní a velkolepé výjimky, ale není jich zdaleka tolik a taková houšť jako ve výše zmíněných destinacích.

Taky all inclusive programy bývají v Řecku často poněkud „umírněnější“. V lepších resortech bývá standardem all inclusive v klasické formě s neomezenou konzumací v určené časy a na určených místech. Ultra varianta je vzácnější, naopak je častější forma soft all inclusive – tedy více očesaná forma, která je spíše rozšířenou variantou plné penze.

Náš tip: TOP 10: Nejlepší hotely v Řecku podle tisícovek recenzí

Výhodou Řecka je ale menší izolovanost resortů a tedy více prostoru k poznávání místní kultury a třeba i k dobrodružnějším akcím a výpravám. Resorty mohou spíše sloužit i jako zázemí pro aktivnější dovolenou než jako místo, kde se celá dovolená plně odehrává.

Typická jídla řecké kuchyně

Řecká kuchyně je plná čerstvých surovin a středomořských chutí. Typickým a oblíbeným jídlem je souvlaki (špízy z grilovaného masa s pita chlebem a jogurtovým tzatziki), Moussaka (lilek, mleté maso a bešamelová omáčka – podobné italským lasagním), choriatiki (což je tradiční řecký zeleninový salát – z rajčat, okurek, oliv a sýru feta), dolmades (vinné listy plněné rýží, bylinkami), řecký Gyros (obdoba kebabu) nevynechejte sladkou baklavu plnou medu.


Španělsko

Pokud jde o all inclusive dovolené v resortech, Španělsko vás přiláká především ostrovními destinacemi, jako jsou Kanárské ostrovy nebo Baleárské ostrovy, jímž v tomto směru dominuje Mallorka. Zmínku si zaslouží i „párty ráj“ Ibiza. Na pevnině je známou destinací především Costa del Sol (Slunečné pobřeží) v jižním Španělsku.

Benidorm, Španělsko
Benidorm, Španělsko

Pokud jde o úroveň resortů a all inclusive programů, panuje zde větší rozmanitost. Zejména Kanárské ostrovy nabídnou i fantastické a luxusní resorty a klasickou i ultra formou all inclusive. Mallorka i Ibiza Kanárům zdatně sekundují. Velkou rozmanitost nabízí Costa del Sol, kde se můžete ubytovat v odlehlých a stylových resortech, městských hotelech či penzionech a podobně.

Náš tip: TOP 10: Nejlepší hotely na ostrově Mallorca

Obecně může mít all inclusive program ve Španělských destinacích vícero podob, ale rozhodně se vyplatí nezůstávat jen u jídel z cateringu, ale vyzkoušet i autentickou místní kuchyni, která zde bývá famózní. Nenechte si ujít „jednohubky“ tapas, paellu, polévku gazpacho či taštičky empanadas a další dobrůtky. Dovolené ve španělských destinacích budou ale spíše dražší oproti např. Řecku, Turecku či Bulharsku.

Typická jídla španělské kuchyně

Jedním z nejoblíbenějších pokrmů je paella (rýžový pokrm z Valencie, připravovaný s různými přísadami, jako jsou mořské plody, kuřecí maso, králičí maso nebo zelenina), tapas (malé porce různých specialit), jamón ibérico (sušená šunka), patatas bravas (smažené brambory s pikantní omáčkou), gazpacho (studená polévka z rajčat, okurek, papriky a olivového oleje), tortilla espaňola (omeleta z nakrájených syrových brambor, které jsou zality vejci), pro milovníky sladkého tu pak máme typické churros (smažené koblížky podávané s horkou čokoládou) nebo turrón (tradiční nugát s mandlemi).


Dominikánská republika

V rámci Karibiku platí Dominikánská republika za zřejmě nejvíce osvědčenou, bezpečnou a relativně luxusní turistickou destinaci. Dominikánská republika je nádherná a rozmanitá ostrovní země a vyplatí se sem vyrazit na aktivnější, dobrodružnější dovolenou.

V pobřežních letoviscích, jako je Punta Cana, Bayahibe či El Soco, najdete nicméně exkluzivní tropické resorty někdy srovnatelné s těmi na Seychely, Mauriciu nebo i Maledivách. Zatímco v evropských a okolních destinacích bývá nabídka jídel v all inclusive programech nezřídka poněkud „unifikovanější“, zvláště v cenově dostupnějších hotelích, v Dominikánské republice se můžete těšit na větší exotiku, i kdybyste zůstali u hotelového stravování.

Dominikánska republika - pláž
Dominikánska republika – pláž

Náš tip: TOP 10: Nejlepší hotely a resorty v Dominikánské republice

Typická jídla v Dominikánské republice

Dominikánská kuchyně je pestrá, chutná a plná vlivů africké, španělské a tainoské kultury. Rozhodně byste na dovolené měli ochutnat tradiční místní speciality jako la bandera (dušené maso, rýže, fazole a smažené banány), tostones (smažené plátky banánu jako příloha), rizoto Asopao, polévku Callalo nebo dezert Cocoyuka a dulce de leche (karamelový). Těšit se v all inclusive programech můžete na skvělý výběr čerstvého exotického ovoce, vynikající karibské rumy. Zkrátka tropická idylka, jak má být.


Bulharsko – nejlevnější all inclusive dovolená

Bulharskému all inclusive turismu dominují především dvě destinace. Pro našince jsou známé jako Slunečné pobřeží, které leží jižněji u města Nesebar, a severnější Zlaté písky u města Varna. Češi spíše preferují rušnější a v průměru levnější Slunečné pobřeží.

Resortů s all inclusive programy je zde víc než hojně a často nabízejí poměrně solidní úroveň, byť v průměru nejde o tak exkluzivní místa jako v Turecku či Egyptě. Výhodou však může být výborná cenová dostupnost. Bulharské all inclusive dovolené patří k nejlevnějším a lze je sehnat už kolem 10 000 Kč na osobu.

Tradiční bulharský salát
Tradiční bulharský salát

Náš tip: TOP 10: Nejlepší hotely v Bulharsku podle tisícovek recenzí

All inclusive zde mívá častěji soft podobu. Tedy snídaně, oběd, večeře obvykle formou bufetu plus omezený sortiment místních nealko a alko nápojů na určitých místech. V hotelech se čtyřmi či pěti hvězdami je nicméně běžná i klasická forma s občerstveními během dne a širšími možnostmi konzumace nápojů.

Typická jídla v Bulharsku

V Bulharsku se kombinují vlivy balkánské, turecké a středomořské kuchyně. Ochutnat můžete tradiční pokrmy, mezi které patří: šopský salát (rajčata, okurky, papriky a sýr sirene – něco jako feta v Řecku), kavarma (dušené maso s cibulí, paprikou a kořením), banitsa (listové těsto plněné sýrem nebo špenátem), tarator (studená polévka z jogurtu, okurek, kopru a česneku), kyufte a kebapche (mleté maso formované do koulí nebo klobás). Ze sladkého pak nesmí samozřejmě chybět baklava plná medu.


Omán – netradiční all inclusive destinace

Omán je pro české turisty „nový Dubaj“. Tento arabský emirát nabízí skvělé destinace především kolem měst Muscat či Salalah. Resorty v těchto letoviscích jsou přinejmenším srovnatelné s těmi egyptskými. Často jde o impozantní, stylové a velmi rozlehlé komplexy s perfektní výbavou. Mnohé z nich připomínají pohádkové paláce.

Náš tip: Kam do Ománu – TOP destinace a místa

Datle, Omán
Datle, Omán

All inclusive program zde mívá klasickou podobu (tři jídla plus občerstvení) s neomezenou konzumací nápojů ve vybraných barech a restauracích. Výjimkou není ani ultra all inclusive program. Na své si tedy přijdou i velmi nároční hosté.

Typická jídla v Ománu

V Ománu se kombinují arabské, indické a africké kuchyně. Mezi typická jídla patří: shuwa (nejtradičnější jídlo v Ománu, jehněčí nebo kozí maso pomalu pečené v peci), majboos (směs rýže s masem, často kuřecím, doplněná aromatickým kořením), mashuai (pokrm z pečené ryby, obvykle kranas, podávaný s rýží a citronovou omáčkou), hummus a mutabbal. Jako dezert se zde podává tradiční halwa (želatinový dezert s ořechy, kardamomem a růžovou vodou).


Mexiko – TOP 1 pro návštěvníky z USA

Mexiko je obrovská a nesmírně rozmanitá země. Většina turistů nicméně míří do letovisek na „Mayské riviéře“ kolem města Cancún. Letovisko Acapulco přivrácené k Tichému oceánu je pak populárnější spíše u amerických turistů.

Možnosti, kde se ubytovat a jak strávit dovolenou jsou v Mexiku nekonečné. Mnoho českých CK už ale nabízí klasické přímořské dovolené v resortech s all inclusive programem. Mnohé z těchto resortů mají luxusní podobu, přinejmenším na úrovni Dominikánské republiky. Zpravidla však nebývají až tak rozlehlé a exkluzivní jako ty v Egyptě či Ománu.

Nejoblíbenější mexické jídlo - tacos
Nejoblíbenější mexické jídlo – tacos

All inclusive většinou zahrnuje tři jídla formou bufetu a svačiny během dne, někde i například večeři a la carte v restauracích. Obvyklá je neomezená konzumace alko i nealko nápojů místních i zahraničních.

Úroveň all inclusive zde tedy bývá i velmi vysoká, ale je třeba sledovat konkrétní podmínky, protože se mohou velmi lišit hotel od hotelu. Rozhodně se však můžete těšit na velmi zajímavou a pro nás exotickou kuchyni se spoustou čerstvého ovoce, mořských plodů, pozoruhodných dezertů a dalších dobrot.

Typická jídla v Mexiku

Kdo by neznal nějaké mexiké jídlo že? Mezi ty nejvíce typické patří tacos (malé tortilly plněné různými ingrediencemi), guacamole (směs z avokáda, limetky, rajčat a cibule), enchiladas (plněné tortilly přelité omáčkou), asado (grilované maso), chili con carne (mleté maso, fazole a pálivého koření), burritos, fajitas, chimichanga a takto bychom mohli pokračovat. Jako dezert se zde podává churros (smažené těsto s horkou čokoládou).


Maledivy – nejluxusnější all inclusive dovolená

Maledivy platí za jednu z vůbec nejluxusnějších destinací pro dovolenou. Tropické resorty na jednotlivých korálových mikro ostrůvcích patří k nejvíce exkluzivním na světě. Utopené jsou v palmových hájích anebo se můžete ubytovat v chýších přímo nad hladinou moře. Resorty nabízejí diskotéky, bary, restaurace, sportovní vyžití a ideální jsou zejména pro romantiku.

Luxusní all inclusive nabízí Maledivy
Luxusní all inclusive nabízí Maledivy

All inclusive programy zde mívají velmi vysokou až špičkovou úroveň. Obvykle jde o klasickou nebo ultra podobu programu s možností dopřát si i jídla a la carte v restauracích. Najdou se zde nicméně i resorty nabízející soft all inclusive nebo jiné formy stravování, vybere si tedy každý dle svých nároků a možností.

Náš tip: Maledivy All Inclusive – Tipy na nejkrásnější hotelové resorty

Typická jídla na Maledivách

Maledivská kuchyně je silně ovlivněna mořem a nabízí jedinečné pokrmy plné čerstvých ryb a exotického koření. Typická jídla jsou mas huni (směs strouhaného tuňáka, kokosu, cibule a chilli, s chlebem roshi), fihunu mas (grilovaná ryba, marinovaná v koření a pečená na otevřeném ohni), garudhiya (rybí polévka) a ze sladkého můžete ochutnat bondi (tyčinky z kokosu, cukru a koření).


Kapverdy

Toto souostroví ležící v Atlantiku asi 1600 km jižně od Kanárů patří mezi již značně exoticky znějící destinace. Turistickým centrem je ostrov Sal a najdete zde řadu letovisek a resortů. Obecně budí však Kapverdy mnohem komornější a klidnější dojem než třeba zmíněné Kanáry.

Letoviska i resorty jsou zde spíše menší a většina místa na ostrovech stále patří divoké přírodě. Kapverdy skutečně budí dojem jisté odlehlosti. Pokud vás taková místa přitahují víc než extrémně rušné a turisticky přebujelé destinace, určitě se vám zde bude líbit.

Kapverdy, rybaření
Kapverdy, rybaření

All inclusive programy zde mají různou podobu. Nejčastěji je to soft verze coby rozšířená podoba plné penze nebo klasická forma s třemi jídly, svačinami a neomezenou (ale časově ohraničenou) konzumací místních nápojů na vybraných místech.

Typická jídla na Kapverdských ostrovech

Co ochutnat typického na Kapverdách? Tak třeba catchupa (skládá se z kukuřičné kaše, fazolí, masa a zeleniny), cachupa refogada (stejné jako předchozí jen doplněné o rybu nebo samo), pastel com carne (smažené taštičky plněné masem) a jako dezert doporučujeme vyzkoušet doce de papaya (dezert z papáji).


Lukáš Pavelka

Vždy jsem rád sdílel své zážitky s rodinou a přáteli a proto jsem se rozhodl vytvořit blog o cestování. Chci sdílet své poznatky a zkušenosti s ostatními a inspirovat je k vlastnímu objevování světa. Na blogu najdete tipy na cestování, recenze na hotely a atrakce, jakož i informace o nejlepších destinacích pro dovolenou. Rád bych vám pomohl objevovat nové místa a užívat si každou cestu.

Přidat zkušenost

seven − 5 =