13 tipů na nejhezčí glamping v jižních Čechách a na Šumavě

Šumava a jižní Čechy patří nepochybně mezi nejkrásnější a taky turisticky nejpřitažlivější kouty naší země. Pokud se sem taky chystáte na delší výlet nebo rovnou dovolenou a chtěli byste složit hlavu v nějakém stylovém glampingu, zpozorněte! Máme pro vás hned 13 tipů na nejlepší glamping v jižních Čechách a na Šumavě. V maringotkách, stanech, mobilních domech i jiných zařízeních – stačí si vybrat.

1. Maringotka Gerlovka Šumava

Maringotka Gerlovka Šumava

Tento stylový glamping najdete v hlubinách šumavských hvozdů asi 6 km od Železné Rudy nedaleko známé Gerlovy hutě, podle které nese i název. Maringotka leží v obklopení lesů a typických šumavských rašelinišť známých jako slatiny, takže si můžete užívat krásu divoké a panenské přírody a zároveň si dopřát příjemný a stylový komfort. Maringotka je moderně zrekonstruovaná a skrývá vše, co budete potřebovat pro dokonalý zážitek a skvělou dovolenou.

Maringotka Gerlovka Šumava

Je zde kuchyňka i s jídelním stolem, toaleta a sprchový kout a samozřejmě prostorná postel. Maringotka je ideální volbou pro romantický víkend. Venku si můžete užít i grilovačku, a pokud milujete výhledy na zasněženou krajinu, neváhejte sem vyrazit přes zimu. V maringotce jsou kamna, díky kterým si můžete uvnitř udělat útulné teploučko.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Google – 5 z 5 (fantastické) od více než 9 návštěvníků
  • Hodnocení na Booking.com – 9,8 z 10 (naprosto vyjímečné) od více než 45 návštěvníků

2. Rezidence MALŠE v Českých Budějovicích

Rezidence MALŠE v Českých Budějovicích

U břehu Sokolského ostrova přímo vedle nejryzejšího historického srdce Českých Budějovic se pohupují tři bárky… vlastně to nejsou žádné bárky, ale opravdu parádní, moderní houseboaty, které navíc slouží jako glampingové ubytování. Tyto vodní rezidence vám nabídnou skvělý komfort na vlnách slepého ramene Malše v kulisách jednoho z nejkrásnějších českých měst.

Rezidence MALŠE v Českých Budějovicích

Tři vodní apartmánové houseboaty se jmenují Marta, Ema a Lily. Všechny jsou stejně velké a obdobně vybavené, takže se nemusíte bát, že se špatně rozhodnete, kterou si vybrat. V apartmánech je ložnice s dvoulůžkem, koupelna s WC a sprchovým koutem, obývák s TV a pohovkou, kuchyňka, ale i nádherná venkovní terasa a využít můžete dokonce i gril. Skvělé místo pro romantiku, ale třeba i netradiční rodinný víkend (každá loď je až pro 4 hosty).

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Google – 5 z 5 (fantastické) od více než 24 návštěvníků
  • Hodnocení na Booking.com – 9,2 z 10 (fantastické) od více než 262 návštěvníků
  • Hodnocení na Slevomat – 4,6 z 5 (fantastické) od více než 23 návštěvníků

3. Chata Riverside Cabin – až pro 6 osob

Chata Riverside Cabin

Riverside Cabin je opravdu nádherná záležitost. Ideální místo, pokud si chcete s přáteli udělat luxusní víkend anebo si jen s partnerem dopřát fantastickou romantiku v dokonalém komfortu a úžasném prostředí. Riverside Cabin se sice prezentuje jako chata, ale spíše si představte designovou lesní vilku v severském stylu.

Chata Riverside Cabin

Tato vilka leží osamoceně v půvabném listnatém lese a shlíží ze strmého svahu, pod nímž se vine řeka Malše. Kochat se pohledem na ni můžete z prostorné visuté terasy s posezením a grilem. Vila nabízí ubytování až pro šest osob a chybět vám zde rozhodně nebude vůbec nic.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Google – 4,9 z 5 (fantastické) od více než 27 návštěvníků
  • Hodnocení na Booking.com – 9,5 z 10 (fantastické) od více než 66 návštěvníků

4. Chata Auri

Chata Auri

Další velmi okouzlující chatička v přírodě. Velmi moderní a stylová, ale tentokrát už opravdu chata klasického střihu. Nachází se v krásné, lesnaté krajině u vodní nádrže Květoňov v Novohradských horách, a protože je docela malinká, určená je pro dva hosty.

Chata Auri

Ti však budou mít víc než dost pohodlí – a to nejen přímo uvnitř chaty, ale i venku, kde se nachází například rozlehlá terasa a další malá teráska s luxusním venkovním dvoulůžkem. Je zde taky pohodlný gauč, gril a dokonce venkovní finská sauna. Uvnitř chatky se pak skrývá kuchyňka, koupelna se sprchou, jídelní stůl a pohodlná podkrovní ložnice. Skvělé místo pro odpočinek a romantiku, kde budete mít k sobě navzájem stejně blízko jako k přírodě.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Booking.com – 9,8 z 10 (fantastické) od více než 8 návštěvníků

5. Maringotky Šumava – pro dovolenou s dětmi

Maringotky Šumava

Název tohoto glampingu je poměrně značně výstižný, a tak nezbývá než upřesnit, že tyto maringotky leží kousek od Nového Městečka u Kašperských Hor a řídkou společnost jim dělá jen několik kempů roztroušených nedaleko.

Maringotky Šumava

Maringotky jsou velmi čistě zařízené, nově zrekonstruované. Nabízejí toaletu a koupelnu se sprchovým koutem i pěknou kuchyni. Venku je posezení, houpačka a celkově jde o velmi příjemné, přírodou obklopené místo. Maringotky se mohou stát výborným místem pro rodinnou dovolenou s dětmi spojenou s výlety do okolí. Rozhodně je zde co objevovat.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Google – 5 z 5 (fantastické) od více než 4 návštěvníků
  • Hodnocení na Booking.com – 9,5 z 10 (fantastické) od více než 27 návštěvníků

6. Tiny House Martinka, Světlík – s venkovní saunou

Tiny House Martinka, Světlík

U městečka Světlík nedaleko nádrže Lipno si můžete užít parádní a pohodovou dovolenou ve stylovém mobilním domku Martinka, který slouží jako glampingové ubytování ideální pro romantiku nebo poklidné rozjímání v krásné přírodě. Z minimalistického domku Martinka budete mít nádherný a povznášející výhled na louky, lesy a kopce a pobyt zde vás jistě osvěží na duchu i na těle.

Tiny House Martinka, Světlík

I když má Tiny House Martinka pouhých 16 m2, určitě se v něm nebudete cítit stísněně. Spíše naopak. Navíc se do domku kromě postelí a například pohovky vešla i koupelna s WC a kuchyňka. Šumavského vzduchu se pak můžete nadýchat na terase, kde je i gril a třešničkou na dortu je pak venkovní sauna.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Booking.com – 10 z 10 (fantastické) od více než 1 návštěvníka

7. Tiny House Laura, Světlík – koupání v dřevěné kádi

Tiny House Laura, Světlík

Tiny House Martinka z předchozího bodu má svou sestru Lauru, kterou najdete taky v šumavských luzích a hájích. Nabízí však taky perfektní soukromí a svébytné, stylové pojetí. Opět se můžete těšit na nádherné výhledy na pastviny a lesy a v miniaturní chaloupce na vás čeká velmi dobrá úroveň komfortu včetně vlastní koupelny a WC i kuchyně.

Tiny House Laura, Světlík

Relaxovat můžete na prostorné dřevěné terase, kde si můžete i něco ugrilovat. Pokud večer začne přituhovat, zatopit si můžete v krbu. Kromě toho všeho nabízí Laura i parádní vířivku v dřevěné kádi pod širým nebem.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Booking.com – 9 z 10 (fantastické) od více než 1 návštěvníka

8. Tiny House Louis na Lipensku – nádherné výhledy

Tiny House Louis na Lipensku

Tiny House Luis je rovněž příbuzný dvou předchozích mini-domků – Laury a Martinky. Všechny provozuje českokrumlovská společnost Glampino a ani Luis v ničem nezaostává za svými „sestřičkami” a v některých směrech je možná i předčí. Například nádhernými výhledy. Pokud si potrpíte právě na fantastická panoramata, Luis může být tou pravou volbou. Stejně tak po stránce stylu je Louis mimořádně zajímavý a design interiéru je krásný a originální.

Tiny House Louis na Lipensku

Ani tentokrát nechybí terasa s posezením a grilem a za zmínku stojí i možnost zajistit si projížďky na koních zdejší přírodou. Opět jde o místo skvělé především pro romantiku nebo klidnou relaxaci, ale vyrazit sem můžete i s přáteli nebo dětmi, protože Louis (stejně jako Laura a Martinka) ubytuje až 4 lidi.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Booking.com – 9,3 z 10 (fantastické) od více než 3 návštěvníků

9. Glamping na samotě u lesa

Glamping na samotě u lesa

Je nejvyšší čas, aby se v našem žebříčku glampingů objevil taky nějaký stan. Koneckonců jde o jednu z nejtypičtějších forem glampingového ubytování. Tento glampingový stan najdete nedaleko Sudoměřic prakticky vedle tradiční jihočeské farmy. Stan je vybavený pohodlně, ale rozhodně nečekejte velkolepý luxus. Tento glamping proto ocení i méně náročnější zájemci.

Glamping na samotě u lesa

Kromě velmi příjemného prostředí a atmosféry jihočeského venkova se můžete těšit například na venkovní bazén, terasu s posezením nebo venkovní kuchyni a solární sprchu. Celkově jde o zajímavé místo, které může být dobrou volbou třeba pro rodinný víkend.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Booking.com – 9 z 10 (fantastické) od více než 3 návštěvníků

10. Glamping na Bídě

Glamping na Bídě

Tento pěkný glamping leží ve venkovské zástavbě u lesa na okraji obce Borek jen kousek od Českých Budějovic. Díky šikovné poloze se můžete těšit na dokonalé soukromí a do šumícího bukového lesa to budete mít doslova krůček.

Glamping na Bídě

Venkovní prostory glampingu jsou velmi pěkně upravené. Najdete zde terasu i ohniště s posezením. Bydlet budete ve vskutku miniaturním domečku, resp. předělaném karavanu. Je zde tak akorát místo na kuchyňku a postele. A odskočit si můžete do stylové „kadibudky“ na rozhraní lesa. Opět nejde o žádný bombastický luxus, ale navzdory názvu rozhodně ani o žádnou bídu. Naopak, tento glamping je velmi útulný a potěší i dobrodružnější nátury a hosty, kteří mají rádi lehce staromódní styl.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Google – 5 z 5 (fantastické) od více než 6 návštěvníků
  • Hodnocení na Booking.com – 9,6 z 10 (fantastické) od více než 24 návštěvníků

11. Tiny House Rákosníček

Tiny House Rákosníček

Vraťme se zase na chvíli k „malinkým domečkům“ společnosti Glampino, které mají v našem žebříčku poměrně výrazné slovo. Je to ale zkrátka tím, že patří opravdu k nejlepším glampingům v okolí Šumavy. Dalším z domečků do party je tentokrát Rákosníček. Opět se nachází na kraji pastviny s parádním výhledem, zvláště při západu slunce.

Tiny House Rákosníček

V porovnání s „příbuzenstvem“ je Rákosníček možná ještě o něco více minimalistický a má více dobrodružný charakter. Přesto zde nechybí nic, co je potřeba pro plný komfort, včetně koupelny a kuchyňky. Stejně jako v ostatních Tiny Housech je zde i vinotéka a gril na venkovní terase s posezením.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Booking.com – 10 z 10 (fantastické) od více než 1 návštěvníka

12. Maringotka Lipenka u Lipenské přehrady na Šumavě

Maringotka Lipenka u Lipenské přehrady na Šumavě

Ve velmi půvabné glampingové maringotce se můžete ubytovat i v šumavských Hořicích. Maringotka je zařízená s retro nádechem a působí útulně a příjemně, obklopuje ji zeleň a lesy, užít si zde můžete soukromí, klid i romantiku. Nechybí ani venkovní terasa s posezením a ohništěm, takže si můžete něco opéct a za vlahých večerů se kochat hvězdnatým nebem. Pokud by trochu přituhlo, v maringotce jsou i tradiční kamínka, ve kterých si můžete přitopit. Nechybí zde venkovní suchý záchod a venkovní koupelna s lavorem.

Maringotka Lipenka u Lipenské přehrady na Šumavě

Lipenka voní spíše tradičnějším dobrodružstvím a nabízí zajímavý styl, než že by překypovala moderním luxusem. Pokud se vám tento přístup líbí, určitě si v maringotce užijete krásný víkend nebo dovolenou.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Google – 5 z 5 (fantastické) od více než 2 návštěvníků
  • Hodnocení na Booking.com – 9,6 z 10 (fantastické) od více než 25 návštěvníků

13. TinyHouse Rumcajs

TinyHouse Rumcajs

Když už jsme tu měli Rákosníčka, úplně na závěr přihodíme ještě jednu pohádkovou bytost – a to Rumcajse. Ano, opět jde o Tiny House a glampingové ubytování společnosti Glampino. Na rozdíl od například malilinko Retro Rumcajse a spíše útulnějších domků Louis, Laura nebo Martinka sazí Rumcajs spíše na velmi moderní, otevřené a prosvětlené pojetí.

TinyHouse Rumcajs

Výhledy si v Rumcajsovi rozhodně užijete na maximum, jsou neskutečné. Zároveň tento domek nabízí zřejmě i největší míru soukromí a příjemnou jiskru dobrodružnosti. Venku na vás navíc čeká sauna, takže si můžete dopřát i trochu těch wellness rozkoší.

Info a recenze portálů

  • Hodnocení na Google – 4,8 z 5 (fantastické) od více než 4 návštěvníků
  • Hodnocení na Booking.com – 9,6 z 10 (fantastické) od více než 5 návštěvníků

Máte rádi glamping? Podívejte se na další tipy:

Lukáš Pavelka

Vždy jsem rád sdílel své zážitky s rodinou a přáteli a proto jsem se rozhodl vytvořit blog o cestování. Chci sdílet své poznatky a zkušenosti s ostatními a inspirovat je k vlastnímu objevování světa. Na blogu najdete tipy na cestování, recenze na hotely a atrakce, jakož i informace o nejlepších destinacích pro dovolenou. Rád bych vám pomohl objevovat nové místa a užívat si každou cestu.

Přidat zkušenost

5 + two =