Kam na dovolenou na Kypr? Nejkrásnější letoviska pro perfektní dovolenou

Sluncem rozpálený ostrov Kypr ve Středozemním moři, o který se dělí Řekové s Turky, patří mezi velmi oblíbené turistické destinace. Na tomto ostrově rozhodně není nouze o krásné počasí, pláže a azurově modré moře. Najít zde můžete i zajímavá města a krásná přírodní zákoutí.

Kam na dovolenou na Kypr, abyste si mohli plnými doušky dopřát nejrůznější požitky? Máme pro vás devět tipů na oblíbená letoviska, města a místa. Některá nabízejí perfektní prostředí pro poklidnou rodinnou dovolenou, jiná lákají na krásy přírody, autentickou kulturu, historické památky, rušný noční život anebo i na vše dohromady.

1. Ayia Napa – rušné letovisko s nádhernými plážemi

Nissi Beach Aiya Napa Kypr
Nissi Beach Aiya Napa Kypr

Velmi známé letovisko Ayia Napa leží v řecké části Kypru a představuje ideální destinaci pro ty, kteří hledají kombinaci nádherných pláží a přírodního bohatství, ale i zábavy a rušného nočního života. Dá se říct, že město Ayia Napa doslova vyrostlo pro turisty.

Na každém kroku zde najdete restauraci, tavernu, klub či obchůdek. U města se rozkládá mnoho slavných pláží. Mezi ty největší a nejoblíbenější patří dlouhé a krásné písčité pláže jako Nissi nebo Pantachou. Nabízejí velmi pozvolný vstup do vody a jsou vhodné i pro rodinnou dovolenou.

V Ayia Napa je taky zábavní luna park Parko Paliatso, nádherným zážitkem je přírodní a kulturní muzeum Thalassa a vodní zábavu si užijete v aquaparku Water World a je zde i řada dalších zajímavých míst a atrakcí. Za zvláštní zmínku rozhodně stojí poloostrov Greco, který vybíhá na východ od města. Jde o skalnatý mys s úchvatnými zákoutími, plážičkami a mořskými jeskyněmi.

Velmi populární je Ayia Napa i kvůli již zmíněnému nočnímu životu. Toto rušné město a letovisko tak může být skvělou volbou, i pokud vyrážíte na divočejší dovolenou s partou přátel. O diskotéky, bary a další podobné vybavení zde rozhodně není nouze. Jde o takové malé kyperské Las Vegas. Naproti tomu nemusí jít o právě ideální destinaci například pro milovníky historie. Ačkoli je v okolí několik pěkných pravoslavných kostelů, výraznějších historických památek či lokalit se v blízkém okolí nedočkáte.

Tipy na skvělé hotely v této lokalitě:

  1. Hotel Nissiblu Beach Resort – dostupnost do centra, písečná pláž 5 minut od hotelu, nově otevřeno v roce 2019
  2. Olympic Lagoon Resort – All inclusive, top hotel pro rodiny s dětmi, na okraji letoviska Aiya Napa
  3. Hotel Grecian Bay – 1,5 km od centra, přímo u písečné pláže, renovace v roce 2020

2. Larnaka – malebné městské letovisko

Larnaka, Kypr
Larnaka, Kypr

Pokud si chcete užít přímořskou dovolenou ve větším městě a v destinaci, která nabízí i nějaké ty antické a jiné památky a archeologické lokality, dobrou volbou může být například jihokyperské město Larnaka. Larnaka má cca 80 000 obyvatel, takže už jde o větší, rušnější sídlo s plným zázemím. Turisté se mohou těšit i na skvělé příměstské pláže lemované širokými a velmi pěknými promenádami, jako je ulice Athenon u pláže Finikoudes. Podél tohoto přímořského bulváru najdete hustou zástavbu hotelů, takže o ubytování u moře zde není nouze.

Larnaka má prastarou historii. Samotné město sice nemá typicky historické jádro (což je ovšem pro řecká města obecně příznačné), ale jsou zde archeologická naleziště jako Kition. Jde o pozůstatky starověkého města. Pozoruhodný je taky velmi zachovalý akvadukt Kamares. Z pozdější doby je zde několik impozantních pravoslavných kostelů. Například kostel sv. Lazara.

Larnaka je skvělou volbou, pokud chcete zažít autentický městský život na Kypru, užívat si bohatou a pestrou gastronomii, kulturu a rušný život. V Larnace se koná i několik významných festivalů, které rozhodně stojí za to vidět a zažít. Ten největší se koná před Velikonocemi, zajímavý je i jarní květinový festival.


3. Limassol – má jedny z nejkrásnějších městských pláží v Evropě

Limassol, Kypr
Limassol, Kypr

Limassol neboli řecky Lemesos je čtvrtmilionová kyperská metropole ležící ve střední části jižního pobřeží ostrova. Podobně jako Larnaka jde o živé, rušné a spíše „moderní“ město, kde si můžete plnými doušky vychutnávat atmosféru pravého Kypru.

Limassol je populární destinací rovněž pro přímořskou dovolenou. Pobřeží je lemováno množstvím různorodých pláží. U centra města je taky krásná nábřežní promenáda s parkem. Ideální místo pro příjemné procházky. Zajímavé je rovněž v létě vysychající solné jezero připomínající poušť na poloostrově jižně od města, kde jsou i další populární pláže jako Lady’s Mile.

U Limassolu je i větší aquapark, milovníky památek může zaujmout opravdu pěkný hrad Kolossi nebo řada pravoslavných kostelů a chrámů. V Limassolu je rozhodně víc než dost prostoru a příležitostí užívat si kulturu, gastronomii, zábavu nebo i pohodový odpočinek.

Tipy na skvělé hotely v této lokalitě:

  1. Hotel The Royal Apollonia – u písčité pláže, dobře hodnocený hotel
  2. Hotel Amathus Beach – Luxusní rezort nabízí přímý vstup na pláž, 3 venkovní bazény, restaurací
  3. Hotel St. Raphael Resort – nejlépe hodnocený hotel v této oblasti na Invia

4. Pafos – pláže se zlatavým pískem

Pafos, Kypr
Pafos, Kypr

Město Pafos a jeho okolí lze rozhodně označit za jedno z turisticky nejzajímavějších a nejpřitažlivějších míst na Kypru. Najdete zde krásné pláže, fotogenická přírodní zákoutí, silnou atmosférou dýchající uličky města, ale i spoustu úžasných památek. Toto třiceti tisícové město se tak může stát skvělou destinací pro „univerzální“ dovolenou, na které si chcete dopřát nejrůznější požitky a zážitky.

Pokud milujete přírodu, určitě vás okouzlí Afroditina skála u skalnatého pobřeží kousek za městem i mnohá další místa. Skvělý relax a koupání vás čeká na plážích jako Venus, Lighthouse, Kato, Pachyammos a dalších. Nezapomeňte si přibalit aspoň brýle a šnorchl, Pafos patří k nejoblíbenějším potápěčským lokalitám na Kypru.

Pafos je mimořádně bohatý i na pozůstatky starých časů. Jsou zde hned dvě významná archeologická naleziště z antických dob. Nekropole s tzv. hrobkami králů a celé starověké město Nea Pafos s agorou a mnoha chrámy. Nechybí ani pozůstatky byzantského hradu a Pafos má i parádní benátskou pevnost anebo amfiteátr. A tím to zdaleka nekončí.


5. Coral Bay – jedno z nejkrásnějších míst na Kypru

Coral Bay, Kypr
Coral Bay, Kypr

Od města Pafos z předchozího bodu se příliš nevzdálíme, jen asi 10 km po pobřeží na sever. Zde leží populární letovisko se zátokou známou jako Coral Bay. Srdcem Coral Bay je písčitá pláž obklopená nízkými útesy a skalkami vystupujícími z moře. Je zde mimořádně krásná voda a velmi pozvolný vstup do vody ideální pro děti. Nechybí zde možnost pronájmu lehátka a občerstvení. Pláž je populární i pro šnorchlování.

V okolí Coral Bay se nachází vilková zástavba, která slouží i jako turistické letovisko. Většinou se zde můžete ubytovat především právě v různých vilách a apartmánech, ale jsou zde i hotely, ba i velké hotelové resorty, jako je 5hvězdičkový Coral Beach Hotel & Resort, který je na řecké poměry opravdu parádně vybavený.

V uličkách vilkové čtvrti najdete i několik taveren a obchodů. Rozhodně však nejde o příliš rušné letovisko, spíše o ospalejší satelitní městečko. Pokud toužíte po klidu, skvělá volba. Pokud máte rádi ruch a vše po ruce, bude lepší ubytovat se například blíže Pafosu a do Coral Bay si zajet na výlet.


6. Protaras – destinace vhodná pro rodiny s dětmi

Protaras, Kypr
Protaras, Kypr

Protaras je velmi pěkné, moderní, úhledné letovisko, které se rozkládá u pobřeží moře především kolem jedné hlavní ulice – Protara. Zde najdete houšť nových, upravených hotelů a spoustu obchodů, restaurací i další turistické zázemí. K tomuto letovisku přiléhá skoro kilometr dlouhá a poměrně široká písčitá pláž. Za ní leží v řadě luxusnější resorty s bazény a vlastními slunečníky a lehátky či bary přímo na pláži. Podél pláže se taky táhne bulvár s občerstveními apod. Pláž je velmi pěkná a poměrně rušná.

Protaras nabízí jedno z nejupravenějších letovisek a pláží nejen na Kypru – působí velmi příjemným dojmem i obecně na řecké standardy. Z toho vyplývá i fakt, že jde o letovisko spíše exkluzivní, vhodné i pro náročné návštěvníky. Místy si zde díky palmovým alejím a bělostným hotelovým budovám budete připadat jako na pláži na nějakém exotickém ostrově.

Protaras je skvělá volba i pro rodiny s dětmi. Resorty jsou skvěle vybavené, připravené na rodinnou dovolenou. Děti zde najdou spoustu vyžití. V okolí je i několik menších, útulnějších písečných pláží. Protaras lze zkrátka rozhodně doporučit pro dovolenou u moře se vším všudy.


7. Famagusta – za bohatou historií

Famagusta, Kypr
Famagusta, Kypr

Tentokrát se pro změnu poprvé podíváme do turecké části Kypru. Konkrétně do města Famagusta (turecky Gazimagusa) ve východní části ostrova. Město má na 35 000 obyvatel a od řeckých kyperských měst ho odlišíte na první pohled. Město působí mnohem více historickým dojmem a má i historické centrum se spoustou památek, kterými prorůstá moderní zástavba. Atmosféra je zde opravdu autentická, silná a pozoruhodná. Mezi nejznámější památky patří například klášter sv. Barnabáše či bývalá gotická katedrála (dnes mešita).

Nejvíce velkolepou a fascinující pamětihodností jsou však úžasně zachovalé a rozlehlé hradby s baštami a mosty, které obíhají prakticky celé město až k hradu, kterému se říká Othellův. Rozhodně stojí za to se mezi těmito hradbami projít – a fakt, že je město takto opevněné mu dodává ještě více středověký a unikátní nádech.

Jakkoli je pro zájemce o historii a autentickou kulturu Famagusta perfektní destinací, zájemcům o klasickou přímořskou dovolenou toho nemůže nabídnout až tolik. Asi největší a nejznámější pláží je Palm Beach, která již leží mimo opevněné historické jádro města v ne zrovna malebné zástavbě. Je zde nicméně několik dobře vybavených hotelů.


8. Polis – za krásami přírody

Mezi nejkrásnější místa na Kypru – aspoň pokud jde o mořské pobřeží – patří poloostrov Akamas, kde se nachází i stejnojmenný přírodní park. Poloostrov je pokrytý hustými lesy, skálami a horami, soutěskami a kaňony a nabízí nespočet možností pro dobrodružné turistické výpravy. Například po poznávací stezce Adonis. Ideální místo pro aktivní dovolenou, pokud chcete poznat jedno z nejméně dotčených přírodních míst na Kypru.

Ačkoli je samotný poloostrov především divočina na okraji je celá řada klasických přímořských letovisek. Zejména u měst Neo Chorio či Polis. Nejblíže parku je pláž a letovisko Yiannakis. Ubytování zde můžete najít ve vilách i hotelech. Zdejší pláže jsou kamínkové i písečné. Přímo u vstupní brány do parku se však můžete ubytovat i v zajímavém kempu Aphrodite Family Eco Camping.

Náš tip: TOP 10+2: Nejlepší hotely na Kypru

Lukáš Pavelka

Vždy jsem rád sdílel své zážitky s rodinou a přáteli a proto jsem se rozhodl vytvořit blog o cestování. Chci sdílet své poznatky a zkušenosti s ostatními a inspirovat je k vlastnímu objevování světa. Na blogu najdete tipy na cestování, recenze na hotely a atrakce, jakož i informace o nejlepších destinacích pro dovolenou. Rád bych vám pomohl objevovat nové místa a užívat si každou cestu.

Přidat zkušenost

20 + 4 =