Dovolená v České republice u vody; 10 tipů na ubytování v ČR u vody

Nejlepší dovolená v parném létě je u vody. S tím bude souhlasit zřejmě většina lidí. Pokud se vám letos nechce vyrážet za hranice, možná přišel správný čas prozkoumat některé z českých vodních krás. Není jich zrovna málo. Abychom vám rozhodnutí usnadnili, připravili jsme pro vás tipy na nejlepší dovolenou v České republice u vody.

Kam na dovolenou v ČR k vodě?

Lipno – Mekka českého vodního turismu

Vodní nádrž Lipno vznikla teprve v 50. letech minulého století, ale dnes je naprosto neodmyslitelnou součástí života v naší zemi a zdejší krajiny. Tato největší česká vodní plocha je zároveň zřejmě nejznámějším rájem pro dovolenou u vody nejen pro obyvatele české kotliny.

Najdete zde vše. Nádhernou přírodu v podobě lesů šumavského předhůří či Boubínského pralesa. Na krajinu můžete shlížet ze známé stezky v korunách stromů. Je zde nespočet stezek, cyklostezek a naučných tras.

Lipno nabízí skvělé prostředí pro vodní sporty i koupání. Jsou zde poklidnější zákoutí, ale taky rušná a skvěle vybavená letoviska, jako je třeba právě Lipno nad Vltavou. Ubytovat se u této přehrady můžete i ve velmi luxusních resortech, hotelích či apartmánech, najdete zde špičkové restaurace, ale i koupaliště, aquaparky a různé další atrakce. Lipno je skvělým místem pro dovolenou i pro náročné výletníky.

Osvědčený a bujarý Mácháč

Když se řekne Máchovo jezero, spousta lidí si vybaví tradiční kempy utopené v hlubokých borových lesích, nádhernou přírodu, ale třeba taky divoké párty a zábavu. Mácháč je vhodný pro rodiny s dětmi díky pozvolnému vstupu do vody a spoustě možností pro výlety a rodinnou zábavu. Je však taky populárním cílem pro bujaré dovolené s partou přátel.

Vranov ve znamení divoké přírody

Jakousi moravskou variantou Máchova jezera může být přehrada na řece Dyji známá jako Vranov. Tato úzká a velmi dlouhá přehrada nabízí překrásnou přírodu i mimořádně čistou vodu. Najdete zde rozlehlé a plně vybavené kempy, jako je Vranovská pláž či Bítov, i malé kempy ukryté porůznu v lesích.

Břehy přehrady lemují skály, útesy a hluboké lesy, ale i všudypřítomné rekreační chatky s přímým přístupem do vody. Projížďku na lodi si rozhodně nenechte ujít. Jsou zde i hrady Bítov či Kornštejn a nádherný zámek ve Vranově nad Dyjí.

Brněnská přehrada nabízí kousek od všeho

Na okraji moravské metropole Brno se nachází oblíbená přehrada, která rovněž nabízí plnými porcemi nejrůznější rozptýlení, možnosti a příležitosti i přírodní krásy. Nejživějším letoviskem je zde Bystrc na východním břehu. Břehy přehrady jsou však obsypány nejrůznějšími hotely, penziony, ale taky plážemi, dětskými hřišti, restauracemi, bistry a hospůdkami a tak dále.

Pobřeží přehrady je krásné, ideální pro procházky. Můžete však vyrazit i o kousek dále do hlubokých lesů, které se rozkládají na kopcích kolem ní. Určitě zavítejte i na hrad Veveří.

Nové Mlýny – ráj vína a cyklistiky

V srdci nejvýznamnější vinařské oblasti v ČR leží rozlehlé vodní nádrže známé jako Nové Mlýny. Jde o největší vodní plochu na Moravě. Jižně od nádrží se rozkládá krajinná oblast Pálava s jedinečnou, velmi vzácnou přírodou a spoustou autentických vinařských dědinek a s městem Mikulov.

Severní břeh nádrže zase lemují velké kempy, z nichž nejznámější je zřejmě Merkur, u kterého leží i největší moravský aquapark Aqualand Moravia. Nové Mlýny jsou ideální pro milovníky vína, kultury, cyklistiky, ale i pro rodinnou dovolenou nebo pařbu s přáteli.

Tipy na skvěle hodnocené ubytování v ČR u vody

1. Lipno Lake Resort u vodní nádrže Lipno

📌 Kde se nachází: Lipno nad Vltavou 302, 382 78 Lipno nad Vltavou

Lipno Lake Resort u vodní nádrže Lipno

V prvním tipu našeho žebříčku se rovnou podíváme na Lipno. Prostředí a možnosti pro skvělou dovolenou nabízí Lake Resort, který najdete přímo u Lipna nad Vltavou. Jde o poměrně značně rozlehlý tříhvězdičkový komplex, který může být skvělou volbou především pro rodinnou dovolenou s dětmi. Je zde příjemné, útulné a klidné prostředí, velké dětské hřiště s pirátskou lodí, ale taky sportovní kurty, sportovní půjčovna, dokonce i vyhřívané koupaliště, minigolf a leccos dalšího.

Ubytovat se můžete v plně zařízených rodinných apartmánech, ale i luxusních apartmánech, které nabízejí třeba i vlastní saunu. K pláži je to z resortu cca 350 metrů.


2. Hotel Port Doksy s vlastní pláží na Máchově jezeře

📌 Kde se nachází: Valdštejnská 530, 472 01 Doksy

Hotel Port Doksy

Čtyřhvězdičkový hotel Port na okraji města Doksy patří mezi poměrně výrazné a populární hotely na Máchově jezeře. Zajímavý je už svou polohou v opravdu bezprostřední blízkosti vody. Na soukromou plážičku s dětským hřištěm to budete mít z pokoje doslova pár kroků. Je zde však i loděnice a stanice výletního parníku.

Hotel Port Doksy

Hotel se může dále pochlubit příjemným lesoparkem a skvělým vybavením v podobě krytého bazénu a wellness centra s výhledy na jezero. Nechybí vynikající restaurace, dětský koutek či sportovní zázemí včetně bowlingových drah. Opět jde o skvělé místo zejména pro rodinnou dovolenou.


3. Luxusní Glamping Slapy přímo u Slapské přehrady

📌 Kde se nachází: Ždáň – Rabyně, Slapy

Luxusní Glamping Slapy přímo u Slapské přehrady

Vyrážíte na přehradu Slapy za přírodou a romantikou? Skvělým místem, kde se ubytovat, může být luxusní kemp Glamping Slapy, který nabízí ubytování v typických glampingových kopulích s exkluzivním vybavením a dokonalým komfortem. Zároveň však můžete být neustále obklopeni volnou přírodou a užívat si její krásy.

Luxusní Glamping Slapy přímo u Slapské přehrady

Ve stanových kopulích najdete panoramatická okna, velkou postel, gauč, křesílka, plně vybavenou koupelnu a WC, dokonce i kuchyňský koutek a jídelní stůl. Opravdu krásné a mimořádně stylové místo pro báječnou dovolenou na oblíbené české přehradě.

Náš tip: Glamping na Slapech: luxusní stan pro dva i celou rodinu, krásný výhled přímo na přehradu


4. Moderní hotel Element na Lipně

📌 Kde se nachází: Lipno nad Vltavou 330, 382 78 Lipno nad Vltavou

Moderní hotel Hotel Element na Lipně

Hotel Element, který najdete u Lipna nad Vltavou, patří mezi nejnovější a nejmodernější hotely v této oblasti. Otevřen byl teprve v roce 2021, a tak se můžete těšit na zbrusu nové vybavení a krásně řešené interiéry i exteriéry. Hotel leží hned u sjezdovky, takže může být skvělou volbou i pro zimní dovolenou. K pláži je to odsud pár set metrů.

Hotel nabídne špičkovou restaurace a možnost ubytování v jednom z 96 pokojů anebo i ve větších a komplexněji vybavených apartmánech. Milovníci moderního designu budou nadšeni. Některé apartmány a pokoje mají vlastní terasu či balkon anebo dokonce i saunu.


5. Wellness Hotel Orlík na Orlické přehradě

📌 Kde se nachází: Vystrkov 179, 262 72 Kozárovice-Březnice

Wellness Hotel Orlík na Orlické přehradě

Čtyřhvězdičkový hotel Orlík na Orlické přehradě patří mezi velmi oblíbené rekreační areály na této dlouhé, velké a turisticky velmi přitažlivé přehradě na Vltavě. Hotel leží v klidné lesnaté oblasti blízko vody. Nabízí dobré zázemí nejen pro koupání, ale i výlety do okolí.

Ubytovat se můžete přímo v hotelu anebo si můžete zarezervovat jednu z plně vybavených vilek, které jsou roztroušeny v okolí přehrady. V hotelu je taky wellness centrum s bazénem, vířivkou i dvěma saunami či posilovna (vše pro hosty zdarma). Nechybí zde ani kvalitní restaurace. Velmi pěkné místo pro odpočinkovou dovolenou u vody.


6. OREA Resort Santon Brno u Brněnské přehrady

📌 Kde se nachází: Přístavní 1064/38, 635 00 Brno-Bystrc

OREA Resort Santon Brno u Brněnské přehrady

Orea patří mezi populární, renomované a skvěle hodnocené české řetězce zaměřující se na moderní, exkluzivní wellness hotely, zařízení a resorty. Jedním z nich je i Orea Resort Santon, který najdete na lukrativním místě přímo v srdci největšího „letoviska“ Bystrc. Známé přístaviště je od hotelu ani ne 100 metrů.

OREA Resort Santon Brno u Brněnské přehrady

Santon nabízí 4hvězdičkovou úroveň ubytování. Jsou zde slunné terasy s lehátky, saunový svět, bazén i vířivka, fitness centrum, ale taky skvělá restaurace. Pro děti jsou připraveny animační programy. Ubytovat se můžete v pokojích, rodinných pokojích i komplexněji vybavených pokojích typu „suite“. Skvělá volba i pro náročnější hosty.

Náš tip: 4* hotel u Brněnské přehrady: pokoj Deluxe, snídaně nebo polopenze a wellness


7. Hotel Resort Relax na břehu Lipenské přehrady

📌 Kde se nachází: Dolní Vltavice 44, 382 26 Horní Planá

Hotel Resort Relax na břehu Lipenské přehrady

Chcete si užít skvělou dovolenou u vody? Tak hurá do hotelu Resort Relax, který najdete u přehrady Lipno. Jde o 4hvězdičkový resort, který nabízí spoustu příležitostí pro vodní radovánky, sport i odpočinek a relax. Hotel se pyšní velkým wellness centrem s bazénem a saunovým světem či venkovní vířivkou. Je zde i privátní wellness zóna nebo stylová sudová sauna na břehu přehrady.

Hotel Resort Relax na břehu Lipenské přehrady

Hotel má i půjčovnu sportovních potřeb ba i motorových člunů či kajaků nebo pramic a paddleboardů. Je zde beach volejbal a příležitosti pro vodní sporty. Skvělou gastronomii si pak můžete užít v místní restauraci či grill baru.

Náš tip: Pobyt ve 4* resortu na Lipně: jídlo i hodinové nebo neomezené vstupy do moderního wellness


8. Rezidence u Jezera v Jeseníkách

📌 Kde se nachází: Písečná 292, 790 82 Písečná u Jeseníku

Rezidence u Jezera v Jeseníkách

Rezidence u Jezera je restaurace a ubytovací zařízení, které leží na břehu jezírka známého jako „Pískovna“. Jde o moderní, stylově a architektonicky velmi pěkný areál, jehož součástí je velmi kvalitní a vyhlášená restaurace. Ubytovat se můžete v příjemně zařízených dvoulůžkových pokojích a čeká na vás například i možnost zapůjčení vodního skútru, vybavení pro rybolov nebo šlapadla.

Rezidence u Jezera v Jeseníkách

U jezera je pro hosty vyhrazena písčitá a travnatá pláž a nechybí zde ani venkovní srubová finská sauna. Velmi pěkné místo v krásném přírodním prostředí Jeseníků.


9. Hotel Kras u rybníka Olšovec

📌 Kde se nachází: Riviera 585, 679 06 Jedovnice

Hotel Kras u rybníka Olšovec

Čtyřhvězdičkový hotel Kras obklopený zelení a lesy leží přímo u malebného rybníka Olšovec u Jedovic. Jde o příjemnou a poklidnou chatkovou oblast a letovisko u takzvané „Riviéry“, v níž je tento velmi moderní, stylový a luxusní hotel tak trochu zjevením. Rozhodně však nepůsobí rušivě. Naopak svou unikátní a přírodě blízkou architekturou s prostředím fantasticky a organicky splývá.

Hotel Kras u rybníka Olšovec

Hotelu dominují rozlehlé kaskádové, zelené terasy skýtající nádherné výhledy na poměrně rozlehlý rybník. Je zde stíněné dětské hřiště, stylový bar a restaurace, nechybí krytý bazén a wellness centrum. Tento skvěle vybavený hotel může být vynikající volbou pro rodiny s dětmi, ale i pro klidnou romantiku.


10. Lakepark Residence u Máchova jezera

📌 Kde se nachází: Dalibora z Myšlína 304, 471 63 Doksy-Staré Splavy

Lakepark Residence u Máchova jezera

Máchovo jezero nabízí tradičně spoustu ubytování v klasických a často velmi rušných a velkých kempech. Pokud byste však chtěli mít více komfortu, než nabízejí obytné vozy či chatky, můžete se ubytovat třeba v plně vybavených, luxusních apartmánech, které nabízí k pronájmu Lakepark Residence. Kromě samotného ubytování na vás zde čeká i finská sauna, možnost snídaní či polopenze v blízké restauraci či půjčovna sportovního vybavení.

Lakepark Residence u Máchova jezera


Lukáš Pavelka

Vždy jsem rád sdílel své zážitky s rodinou a přáteli a proto jsem se rozhodl vytvořit blog o cestování. Chci sdílet své poznatky a zkušenosti s ostatními a inspirovat je k vlastnímu objevování světa. Na blogu najdete tipy na cestování, recenze na hotely a atrakce, jakož i informace o nejlepších destinacích pro dovolenou. Rád bych vám pomohl objevovat nové místa a užívat si každou cestu.

Přidat zkušenost

5 × three =