Kempování u Baltského moře: Nejlepší polské kempy pro nezapomenutelné léto

Balt, zejména jeho pobřeží v Polsku, se vrací do módy coby destinace pro přímořskou dovolenou. Proč uvažovat o vycestování právě sem místo obligátního jihu?

Dovolená na severu Polska u moře může vyjít levněji a pro obyvatele části republiky je Baltské moře i o něco málo blíže než Jadran. Někdo ocení i mírnější klima, kde se spíše vyhne silným vedrům. Další velkou výhodou jsou opravdu velmi rozlehlé a do nekonečných dálav se táhnoucí písečné pláže. O takových můžete v Chorvatsku jen snít, nejbližší srovnatelné lze najít na některých místech v Řecku či Itálii.

Velmi zajímavá je i zdejší příroda, rovinatá pokrytá kobercem borovicových a dubových lesů. Charakter krajiny je velmi zvláštní, má působivou atmosféru. A našla by se i řada dalších důvodů, proč o Baltu aspoň uvažovat. Proto jsme pro vás připravili tento žebříček, ve kterém najdete tipy na nejlepší kempy u moře v Polsku. Kdybyste se přece jen rozhodli pro severní směr.

Nejlepší kempy u moře v Polsku

1. PARK45, Sopoty

📌 Adresa: 73 Bitwy pod Plowcami, 81-731 Sopoty

PARK45, Sopoty

Město Sopoty je prostřední a nejmenší součástí souměstí pobřežních měst u Baltského moře, do kterého patří společně s městy Gdaňsk a Gdyně. Tato historická přístavní města patří mezi oblíbené turistické cíle. Nabízejí krásné ulice a mnoho památek. Sopoty jsou klidnější částí, která je zároveň ideální pro přímořskou dovolenou. Největším esem tohoto města je opravdu obrovská příměstská pláž táhnoucí se v délce mnoha a mnoha km. Místy (zejména nejblíže u centra města) je tato písečná pláž široká i přes sto metrů.

PARK45, Sopoty

Pláž je posetá lehátky se slunečníky, dřevěnými terasami restaurací a lemována nádherně upravenými promenádami, které mají až lázeňské kouzlo. Podél pláže jsou taky různé atrakce a aktivity jako lanové parky, dětská hřiště, aquaparky, zábavní parky, lesoparky atd. Místo je tedy pro krásnou, klidnou i aktivní dovolenou jako stvořené.

Park 45 je moderní a krásně zařízený kemp, který leží bezprostředně u pláže v březovém a borovém lesíku. Rozkládá se na ploše cca 3,4 hektarů, kde jsou plochy pro karavany a auta i stany, ale můžete se ubytovat i ve zdejších moderních a skvěle zařízených buňkách. Jde o 4lůžkové bungalovy o rozloze 30 m2 s vlastní koupelnou a WC. V kempu je taky vyhlášená, skvělá restaurace, hřiště, fitness centrum a další vybavení. Skvělá volba i pro náročnější návštěvníky.


2. Chałupy 6, Chałupy

📌 Adresa: Kemping Chałupy 6, 84-120 Chałupy

Chałupy 6, Chałupy

Od Sopoty se příliš nevzdálíme, popojedeme kousek vedle do obce Chałupy, která leží přímo na mořské kose (úzký pruh země) vybíhající do Gdaňské zátoky. Chałupy jsou velmi malá ves, která je zároveň turistickým centrem a letoviskem. Na malé ploše (samotná kosa je zde široká průměrně jen 350 m) se nachází velká koncentrace hotelů, restaurací a dalšího zázemí.

Chałupy 6, Chałupy

Podél pobřeží se taky táhne množství kempů, přičemž mezi nejznámější patří kemp Chałupy 6. Kemp je zajímavý tím, že se rozkládá de facto přímo na pláži a z posledních stání pro karavany je to do vody jen pár metrů. Tato oblast je mimořádně oblíbená především pro vodní sporty. Extrémně populární je zde zejména kitesurfing (kiteboarding), takže nebe bývá doslova poseté „tažnými draky“ připomínajícími hejna obřích kormoránů. Ale přijet můžete i za windsurfingem a dalšími vodními sporty.

Ubytování zde naleznete především v karavanech, které si zde můžete také pronajmout.

Naopak vás toto místo asi příliš neosloví, pokud toužíte po poklidné dovolené spojené s plážováním a relaxací v moři.


3. Camping Baltic, Kołobrzeg

📌 Adresa: 4 Dywizji Wojska Polskiego 1, 78-100 Kołobrzeg, Polsko

Camping Baltic, Kołobrzeg

Kolobřeh je menší lázeňské město v Západním Pomořansku, které je známé krásným majákem, katedrálou, radnicí, které jsou postaveny z červených cihel typických pro toto město. Dalším oblíbeným turistickým lákadlem je zdejší 220 metrů dlouhé molo, které přímo láká k večerním procházkám nad ztemnělou hladinou moře.

Oblast je bohatá na léčivé bahno a solanku a díky tomu sem míří spousta lázeňských hostů. Díky velmi rozlehlým plážím má však Kolobřeh rovněž charakter přímořského letoviska. Příměstská pláž je dlouhá až 12 km a místy opravdu velmi široká, písečná a lemovaná pro baltské pobřeží typickými travnatými dunami.

Camping Baltic, Kołobrzeg

Kromě spousty wellness a spa hotelů se v Kolobřehu nacházejí i kempy. Mezi známé patří Camping Baltic, který leží na okraji městského lesoparku cca 700 metrů od pláže. Kemp není příliš velký, ale je solidně vybavený. Nabízí i možnost ubytování v čistě a pěkně zařízených chatkách. Je zde i restaurace či dětské hřiště. Výhodou je, že jde o poměrně cenově velmi dostupný kemp.


4. Camping Wiking, Dziwnówek

📌 Adresa: Wolności 3, 72-420 Dziwnówek, Polsko

Camping Wiking, Dziwnówek

Tento pěkný kemp leží u města Dziwnówek, na úzkém, zalesněném pruhu země mezi mořem a zátokou Wrzosowska asi 40 km od hranic s Německem. Místo potěší klidem a krásnou přírodou, jíž kromě moře a mimořádně rozlehlých písečných pláží dominují nádherné borové háje. Do těch je ostatně plně pohroužen i samotný Camping Wiking, který leží cca 150 metrů od pláže.

Prostředí kempu je opravdu velmi příjemné a útulné, nese se v rustikálním a lehce „vikingském“ stylu. Je zde skvělá restaurace, minigolf s maketami dinosaurů a možnost ubytování nejen ve vlastních karavanech a stanech, ale i ve stylových dřevěných chatkách. Kemp je čistý, upravený, dobře vybavený a skvěle hodnocený, perfektní pro rodiny s dětmi a cenově dostupný. V této oblasti jde rozhodně o vynikající volbu.


5. Camping Morski 21 , Leba

📌 Adresa: Turystyczna 3, 84-360 Łeba, Polsko

Camping Morski 21 , Leba

Tento kemp má svým umístěním hluboko v borových a dubových lesích podobný charakter jako předchozí. Nachází se však mnohem východněji u města Leba nedaleko Gdyně. Leží v oblasti, kde je kempů více a taky přímo na hlavní trase vedoucí od města k pláži. I když tedy leží v lesích, je zde poměrně velmi živo.

Procházka lesem k pár set metrů vzdálené pláži je opravdu krásná a jistě nebudete ani příliš litovat, že kemp není blíže u moře. Nakonec vás čeká odměna v podobě rozlehlé písečné pláže táhnoucí se kilometry daleko do obou stran.

Kemp samotný navíc nabízí výborné vybavení. Je zde posilovna, sportoviště, dětské hřiště, ohniště, obchůdek, restaurace a leccos dalšího. Ubytovat se můžete ve vlastním voze či stanu, ale jsou zde i pokoje a luxusní apartmány.


6. Sielski Hel, Hel

📌 Adresa: Leśna 14/16, 84-150 Hel, Polsko

Sielski Hel, Hel

Vracíme se na mořskou kosu v Gdaňském zálivu, na jejímž samotném konci leží i známé město Hel. Navzdory názvu, který připomíná anglický výraz pro peklo, jde o velmi malebné, přímo okouzlující malé město, které je velmi živé a turisticky oblíbené. Uličky města a zejména pobřežní promenáda jsou doslova posety stylovými hospůdkami a restauracemi, ale i stánky a obchůdky. O nejrůznější možnosti ubytování zde taky rozhodně není nejmenší nouze.

Sielski Hel, Hel

Kemp Sielski Hel leží opět v lesích mezi městem a mořem. K nejbližší pláži je to odtud cca 500 metrů. Toto místo je opět skvělou volbu pro milovníky vodních sportů jako kitesurfing, ale díky rozlehlosti mohou být zdejší pláže skvělou volbou i pro odpočinek a koupání. Kemp samotný nabízí kromě prostorů pro stany a karavany i možnost ubytování v mobilních domcích. Nečekejte zrovna luxusní vybavení na způsob glampingu, většinou je spíše omšelejší, ale čisté a kemp potěší velmi příznivou cenou. Vhodná volba pro nenáročné návštěvníky.


7. Camping Molo Surf Spot, Jastarnia

📌 Adresa: Rybacka 33, 84-140 Jastarnia, Polsko

Camping Molo Surf Spot, Jastarnia

Stále zůstáváme v téže lokalitě, tedy na kose nad městem Gdyně. Vybrali jsme pro vás zde ještě jeden zajímavý a minimálně v rámci našeho žebříčku poněkud netradiční kemp. Neleží v lese ani u pláže, nýbrž se rozkládá na molu ve městě Jastarnia.

Camping Molo Surf Spot, Jastarnia

Kemp je vyloženě zaměřen na milovníky vodních sportů, především různých surfařských disciplín, kterým poskytuje perfektní zázemí. Najdete zde akademii windsurfingu, půjčovnu vybavení a leccos dalšího. Kemp je však skvěle připravený i na děti, pro které je zde zábavní zóna, animace a mnoho dalšího. Kemp tak může být skvělým cílem pro sportovně založené rodiny. Má opravdu stylový a autentický charakter, leží u něj i soukromá písečná pláž.


8. Camping Pod Brzozami, Ustronie Morskie

📌 Adresa: Targowa 2A, 78-111 Ustronie Morskie, Polsko

Camping Pod Brzozami, Ustronie Morskie

Tento příjemný kemp najdete u města Ustronie Morskie, které leží v okrese Kolobřeh. Jde o menší obec, která je však zvyklá na turistický ruch. Najdete zde proto skvělé zázemí, ulice (aspoň ty hlavní) jsou lemovány trhy, stánky, bistry a obchůdky. Ubytovat se můžete v hotelech, penzionech, apartmánech i kempech.

Mezi nejznámější patří právě Camping pod Brzozami. Jak název napovídá, najdete ho ve velmi světlém březovém háji. Kemp je pěkně vybavený, vhodný i pro rodiny s dětmi, které zde najdou velké dětské hřiště i vnitřní hernu. Ubytovat se můžete ve vlastním stanu či karavanu, ale k dispozici jsou i pokoje v hlavní budově. K užší příměstské pláži je to odsud asi 300 metrů.


9. Bed & Bike Resort Trzęsacz

📌 Adresa: Pałacowa 6, 72-344 Trzęsacz, Polsko

Bed & Bike Resort Trzęsacz

Trzęsacz je další turisticky velmi populární obec na baltském pobřeží nedaleko města Kolobřeh. Zajímavou možnost ubytování zde nabízí Bed & Bike Resort. Jde o velmi moderní a nový „kemp“, který nabízí ubytování v opravdu stylově a pěkně zařízených dřevěných buňkách či bungalovech. Bungalovy mají vlastní koupelny, terasy. Kemp nabízí dokonce i wellness vybavení anebo dětské hřiště.

Bed & Bike Resort Trzęsacz

Kvalita ubytování a vybavení poněkud vynahrazuje větší vzdálenost od moře (přes 500 m) anebo nepříliš zajímavé prostředí. V okolí kempu je dostatek bister a restaurací i jiných možností rozptýlení, nudit se zde tedy jistě nebudete. Kemp má vysoké hodnocení a představuje skvělé zázemí i pro cykloturistiku. Rovinaté okolí nabízí pro tuto aktivitu příznivé podmínky.


10. Lazurowe Camping, Caravaning, Chłapowo

📌 Adresa: Żeromskiego 168, 84-120 Władysławowo, Polsko

Lazurowe Camping, Caravaning, Chłapowo

Lazurowe Camping najdete blízko města Władysławowo u obce Chłapowo, která – dá se říct – funguje zejména jako vytížené přímořské turistické letovisko. Kemp tentokrát leží přímo u pláže. Ta je zajímavá tím, že ji ohraničují působivé sprašové útesy.

Kemp Lazurowe se rozkládá na ploše 3,5 hektaru a nabízí velké prostory pro karavany i stany. Zarezervovat si však můžete i zdejší stálé karavany. K těm vždy navíc přiléhá modrý stan s posezením. Jde o jednoduché ubytování, rozhodně nečekejte luxus nebo stylovost na způsob glampingu. Svou polohou a cenami je však kemp rozhodně zajímavou možností.


Podívejte se také na další inspiraci, zejména pro vás máme tipy na nejlepší ubytování v Polsku u Baltského moře.

Lukáš Pavelka

Vždy jsem rád sdílel své zážitky s rodinou a přáteli a proto jsem se rozhodl vytvořit blog o cestování. Chci sdílet své poznatky a zkušenosti s ostatními a inspirovat je k vlastnímu objevování světa. Na blogu najdete tipy na cestování, recenze na hotely a atrakce, jakož i informace o nejlepších destinacích pro dovolenou. Rád bych vám pomohl objevovat nové místa a užívat si každou cestu.

1 zkušenost v diskusi

2 + 1 =

  • v Kolobrzegu je sice fajn, ale pár metrů od kempu je železnice, kde je fakt provoz – noční houkání vlaků je jen pro hluché absolventy dělostřeleckého učiliště